Blogul proletarului de tranzitie

January 20, 2014

Oameni asa si-asa

Filed under: Idei personale — proletaru @ 6:56 am

Citesc pe un blog intrebarile unui domn, facute pe un ton dezolat-furios, asupra viitorului Romaniei. De fapt intrebarile nu se refera atit la viitorul abstract, cit la lipsa de luciditate a multor cetateni romani care nu numai ca asista impasibili la atacurile date justitiei de catre coalitia guvernamentala, dar mai au si convingerea ca aceste atacuri sint legitime si justificate. Cum e posibil, se intreaba respectivul domn, ca atunci cind factorii de decizie din Statele Unite, cei din Uniunea Europeana, precum si institutiile legislative din Romania iti atrag atentia ca ceea ce guvernul in exercitiu face e un atentat la democratie, tu sa ai in continuare sentimentul ca respectivii sint in eroare iar sabotajul guvernamental perfect in regula? Unde e educatia, bunul-simt si viitorul acestor oamenilor care gindesc asa?

Propriu-zis, intrebarea nu e incorecta, atit numai ca e rau pusa. E unidirectionala, e prea transanta si refuza sa ia in calcul citeva nuante care, in contextul respectiv, sint importante. Ea face, astfel, referire la niste valori fundamentale pe care cetateanul si le insuseste de-a lungul timpului, punindu-le in balanta cu o simpla judecata politica. Ori de ce sa le condamni oamenilor educatia si bunul-simt atunci cind realitatea cu care se confrunta e una de natura sa creeze o sumedenie de confuzii? Ia sa examinam putin numai faptele realitatii, si o sa vedem imediat si de ce intrebarea nu e corecta.

Una din asertiunile de baza ale partizanilor statului de drept este ca justitia e amenintata de oamenii impusi de guvern. Ori intr-un an si ceva de functionare, guvernul n-a prea reusit sa-si impuna oamenii proprii in sectorul cu pricina. Dimpotriva, oamenii prezenti acolo, nu neaparat preocupati sa-si ascunda simpatiile politice, vin din emisfera opusa guvernului. O a doua asertiune e aceea ca guvernamentalii urmaresc condamnarea adversarilor lor politici – or realitatea e ca pina in prezent aproape intreg lotul celor condamnati provine din rindul simpatizatilor guvernului. A treia asertiune e ca guvernul comite abuzuri legislative. Totusi, propriu-zis, coalitia n-a putut, intr-un an de zile, sa treaca aproape nici o lege din pricina blocajului prezidential (iar daca se supraliciteaza ca blocajul a venit tocmai ca sa previna abuzurile, inseamna ca asertiunea initiala nu-si are rostul: guvernul, arbitrar ori ba, n-a apucat sa comita nici un abuz). In fine, a patra asertiune e ca guvernul in exercitiu doreste reinventarea comunismului si ruperea de valorile europene; realitatea e, insa, ca sub guvernul trecut si sub directul patronaj prezidential, romanii nu numai ca le platesc rusilor cel mai scump gaz din intreaga Europa, dar si-au reinnoit si contractele. La fel stau lucrurile si cu valorile europene: in Romania ascultarea telefoanelor e la ordinea zilei. De asemenea, atentionarile “de sus” sint date in direct, la ora de maxima audienta.

Evident, aceeasi stare confuza de lucruri ii chinuie si pe ceilalti romani, cei amplasati mental si emotional de partea taberei prezidentiale. De pilda, o asertiune a coalitiei de guvernare e ca guvernul e chitit sa schimbe trendul negativ al fostei puteri. Cu toate astea, pina acum nu s-au gasit mai multe fonduri nici pentru educatie, nici pentru asistenta sociala, ca sa nu mai vorbim de sanatate care e, in continuare, in plop. O alta deviza a guvernarii este ca se doreste repararea abuzurilor facute de liderii corupti; cu toate astea, codul penal sustinut de coalitia guvernamentala e o carticica transparenta prevazuta cu solutii amiabile pentru absolut toate infractiunile. In fine, cuvintul cel mai des repetat de presa guvernamentala e dictatura prezidentiala. Ori tot aceeasi presa si-a facut o norma de lucru din potretizarea presedintelui in cele mai hilare si ridicole ipostaze: articole, versuri, caricaturi, pina si desene sugestive pe vestimentatia crainicilor TV. E drept ca Traian Basescu da, din greu, apa la moara respectivelor manifestari, insa, daca e sa fim cinstiti, e greu de presupus ca intr-o dictatura reala respectivele libertati ar ramine nepedepsite.

Daca e sa merg pina la capat cu concluziile, as spune ca atit intrebarea domnului cu pricina cit si orice raspuns la aceasta sint nepotrivite. Dupa parerea mea, oamenii aia care ramin impasibili la evenimente si partizanate, nerevoltati de starea de lucruri din jur si necuprinsi de oftica pentru subrezenia democratiei romanesti sint, de fapt, singurii dotati pentru supravietuire in societatea romaneasca. Restul nu vor rezista mult fara sa se imbolnaveasca de nervi. Indiferent de vremuri, societatea romaneasca ramine fidela mostenirii sale genetice: e greu de europenizat, greu de digerat si greu de schimbat. O societate al carei farmec e, pina la urma, chiar faptul ca exista asa cum exista.

Advertisements

Leave a Comment »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: