Blogul proletarului de tranzitie

January 7, 2014

De un franc dreptate

Filed under: Idei personale — proletaru @ 7:54 am

Tot mai des apare in presa ideea ca anul 2014 e anul in care justitia va face diferenta in Romania. Odata pentru ca e anul in care au loc citeva miscari de personal in rindul magistratilor, si a doua oara pentru ca anul asta sint programate niste procese ale unor politicieni semnificativi. Dintre care primul, fostul prim ministru Nastase, a si incasat azi-dimineata patru ani cu executare. Probabil ca astfel de evenimente sint suficiente pentru ca gazetarii sa strige, la unison, ca anul 2014 se dedica justitiei, justitiarilor si justitiabililor.

Mie mi-ar fi teama sa spun, de pilda, ca anul 2014 e anul jachetelor de piele. Sau anul cafelelor cu lapte. Le-am purtat si le port pe primele, iar pe cele secunde le beau cu placere. Insa chiar daca mi-as propune sa cresc in 2014 proportia imprejurarilor cind ma imbrac in piele ori beau cafea cu lapte, as avea serioase rezerve in a postula respectivele elemente drept embleme ale anului in curs. Pentru ca rostul lor e exclusiv unul accesoriu, iar frecventarea lor e inerenta utilitatii lor. Tot la fel, 2014 nu ar avea de ce sa fie anul justitiei mai degraba decit 2013 ori 2012, daca justitia este aceea care ramine la rosturile sale: sa identifice vinovati si sa-i pedepseasca pentru faptele lor. Justitia e, intotdeauna, un accesoriu social. Ea trebuie sa aiba grija ca an dupa an, invariabil, afacerile societatii oneste sa fie protejate iar faradelegile reprimate. De ce ar trebui ca in 2014 justitia sa dea tonul lucrurilor, daca efectele si atributiile ei nu s-au schimbat? Iar daca s-au schimbat, in ce fel s-au putut schimba ele fara a afecta integritatea conceptului?

Cu riscul de a minimaliza lucrurile, refuz sa cred ca infundarea puscariilor cu mai multi politicieni ori modificarile de lider din magistratura ar putea fi emblematice pentru activitatea justitiei. Faptul ca justitia exista ar trebui sa fie singura ei emblema. Din pacate lucrurile nu se vad in felul asta in rindul clasei politice. Fiecare politician cu responsabilitate, presedinte ori prim-ministru, isi propune sa schimbe cursul justitiei. Evident ca schimbarea nu poate avea loc decit din unghiul celui care o face. Spre exemplu: presedintele, in trend scazut de popularitate, vrea pedepse mai aspre si mai multa imixtiune politieneasca in viata populatiei. Nu-l mai intereseaza voturile, electoratul, impactul imaginii proprii in rindul publicului. Vrea sa vada judecati si condamnati cit mai multi, asemenea imperatorilor din vechea Roma carora le sarea mustarul atunci cind nu mureau destui gladiatori in arena. Prim-ministrul e chitit altminterea: cum ii e necesar intreg electoratul pe care-l poate racola, de la sustinatori activi si pina la simpli bagatori de seama, are nevoie de o justitie toleranta. De aceea e pornit sa sustina orice lege permisiva, ingaduitoare cu toate paturile infractionale, datatoare de sperante atit scandalagiului de birt cit si sforarului de minister. Evident, in campania lor de tragere a capetelor justitiei in curtea proprie, cei doi antreneaza judecatori, procurori, politisti, servicii secrete si lume de rind, adica intreaga populatie care are tangenta cu justitia. Cu totii sint victimele lor. Dar cea mai mare victima e justitia insasi care, devenita acum elastica, in loc sa frizeze centrul, balansul si impartialitatea, frizeaza extremele.

Hotarit lucru, justitia nu poate avea un an al ei in Romania. Dar supusa timpului este. Poate, astfel, inregistra un eveniment sau mai multe care fie s-o puna pe butuci, fie s-o eleveze. Nu stiu, realmente, daca vom putea veni curind in contact cu vreun eveniment din categoria a doua, dar sint foarte curios cit se mai poate rezista la evenimente din categoria intii. Alea, in materie de frecventa, sint cam ca seismele din Vrancea.

Advertisements

1 Comment »

  1. … curat murdar, coane Fănică.

    Și de la mine un franc. Franc.

    Comment by garlic — January 8, 2014 @ 8:47 pm | Reply


RSS feed for comments on this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: