Blogul proletarului de tranzitie

December 13, 2013

Epopeea gafelor

Filed under: Idei personale — proletaru @ 7:59 am

Se pare ca saptamina asta au iesit pe piata cel putin doua pasarele care, odata lansate in aer, s-au repezit spre destinatie ca specimenele din jocul “Angry Birds,” umflate si explozive. Gata, cu alte cuvinte, sa doboare tinte care de care mai felurite. Si tot la fel ca in jocul cu pricina, de distrus n-au distrus pasarelele astea decit structurile subtiri, de sticla si de teracota, ale precarei reforme guvernamentale. N-au reusit si nici nu vor reusi fara unele artificii importante (care si-n “Angry birds” costa destul de scump) sa distruga esenta raului cu care a venit aceasta reforma: ministrii incapabili, parlamentarii nesatui de jocuri de culise, duhoarea de fals care insoteste atit noile legi cit si ipocrizia cu care sint amendate, precum si actul de asa-zisa coabitare in virtutea careia atit presedintele cit si primul ministru isi bat joc de popor. P-astea, pasarelele suparate si extra-umflate nu le-au putut distruge cu nici un chip.

Chestia e ca ambele gafe sint de proportii. Una e a televiziunii de stat, mai precis a realizatorilor de emisiuni de la cel de-al treilea canal national, TVR 3. Acest canal a difuzat un colind clasic romanesc care, poate mai mult decit in cazul altor cintari de genul respectiv, exprima o frusta intoleranta fata de “jidovii” care au grabit sfirsitul lui Hristos. Cea de-a doua gafa apartine ministrului culturii, Daniel Barbu, care, uluit de sumele alocate de Guvern pentru educarea populatiei in scopul prevenirii SIDA, a exclamat ca astea se puteau folosi mult mai judicios in reprezentarea lui Shakespeare intrucit “nu sintem in Africa.” Ergo, Ministerul Culturii ar da o mult mai mare utilitate fondurilor respective, care si-ar justifica destinatia numai daca am trai in mijlocul unei natiuni complet ignorante si inapoiate.

In legatura cu ambele, au existat reactii cu duiumul si reactiile, in sine, mi se par justificate. E vorba de niste lucruri care puteau fi, altminteri, prevenite ori controlate. Insa, pe de alta parte, mi se par exagerate motivatiile comentariilor. Dezbaterile ce au gravitat in jurul primei gafe au avut ca obiect “antisemitismul” aratat de TVR 3 si de realizatori. Dezbaterile care au atins a doua gafa au avut ca obiect “lipsa de umanitate” a ministrului Barbu. Ori, dupa parerea mea, nu e vorba nici de una, nici de alta.

Pe scurt, daca vrei sa scoti in evidenta antisemitismul redactiei unui post de televiziune care a difuzat o colinda ce lezeaza personalitatea poporului evreu, trebuie sa mergi cu logica mai departe. Trebuie sa scoti in evidenta antisemitismul celor care intoneaza respectivul colind, de vreme ce au ales anume colindul in sine, si nu pe un altul, dupa care trebuie sa arati si cit de antisemiti au fost autorii anonimi ai colindului. Mergind pe firul ideii, o sa fie o joaca de copii sa demonstrezi ca traditiile intregului popor roman sint antisemite si ca, in realitate, intregul Occident trebuie sa ne priveasca cu circumspectie. N-are rost sa te opresti la citiva oameni carora sa le si tragi o amenda. Daca vrei sa tai raul de la radacina trebuie sa mergi pina in pinzele albe, nu? E drept ca locul in care te opresti poate fi, adesea, o culme a absurdului. Insa, daca vrea cineva cu tot dinadinsul sa ne scoata de antisemiti, nu cred ca are dreptul sa se opreasca la un cintec.

La fel, in cazul ministrului Barbu, care s-a vazut, probabil, cu un buget de nimic intr-o tara in care exista, probabil, trei-patru milioane de intelectuali si vreo cincizeci de mii de bolnavi de SIDA, situatia releva de o simplu binom statistic. Sigur, exista o parte umanitara a povestii, dar partea respectiva nu vine din unghiul din care avem impresia ca vine. Programul respectiv, ala cu fondurile multe, era, din cite am inteles, un program de preventie a SIDA. Adica niste domni si doamne, inzestrati cu pliante si cu multe cunostinte medicale, se prezinta in diverse locuri din tara, unde conduc o campanie de informare. Partea umanitara tine, in cazul asta, de sistemul medical, ala care ii trateaza pe cei deja bolnavi. In esenta, nu stiu ca ministrul Barbu sa fi spus ca bugetul sanatatii e prea mare in detrimentul culturii. A spus ca e mai mare in raport cu un program de prevenire, ori titlul ala, chiar daca ascunde multe, inca nu implica si suferinta reala. Doar pe cea teoretica.

E drept ca felul in care a fost prezentata emisiunea respectiva si felul in care Daniel Barbu s-a exprimat presupuneau ajustari. Ajustari, pina la eliminarea integrala a textelor cu pricina. Si pentru ca gafele astea au fost, totusi, enuntate, e bine sa fie si criticate cum se cuvine. Insa nu denaturate. Denaturarea are loc de prea multe ori in societatea romaneasca pentru a ne mai putea permite s-o perpetuam. In prezenta ei constanta, aproape orice simt al nostru e atrofiat. Aproape orice gind al nostru nu-si gaseste un context limpede. Aproape orice cautare a noastra nu mai are in vedere decit un raspuns comod.

Si nu adevarul.

Advertisements

Leave a Comment »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: