Blogul proletarului de tranzitie

December 10, 2013

Dorinta de dictatura

Filed under: Idei personale — proletaru @ 8:13 am

Angajat, deunazi, intr-o disputa politica foarte activa, ma gindeam ce concluzie s-ar putea trage dintr-o atare discutie care, pe linga ca nu are nici o constructivitate, consuma si o mare cantitate de energie. In mod normal, nici una. Cu toate astea, intre timp am ajuns sa cred ca impresia respectiva, ca nici o concluzie n-ar putea aparea dupa o asemenea risipa de idei si de neuroni, e gresita. O concluzie exista: noi, esticii, favorizam, prin modul nostru de a face politica, dictatura. Chiar daca nu sintem in mod neaparat afiliati strategiilor unui partid extremist, sintem afiliati totusi extremelor gindirii.

Ce vreau sa spun cu asta? Ca in Est, toleranta pe care oamenii o manifesta de obicei in fapte, nu se manifesta si in gindire. In faptele noastre aparem ceva mai disciplinati, mai inclinati catre pacienţă. Putem munci (cum s-a si intimplat deja) zeci de ani intr-un business neproductiv sau perdant. Putem investi mii de ore de munca intr-un esafodaj tehnic absolut neperformant. O facem sisific, cunoscind exact futilitatea tintei si friabilitatea produsului finit. Ei, in gindire e invers. Conceptiile noastre politice se fundamenteaza pe adversitate si opereaza prin a o extinde la maximum. Pornim de la detestarea unui politician dupa care ne extindem optiunea si asupra partidului din care face parte, precum si a celor din jurul lui. Nu-l vrem doar prabusit politic, ci mort ori in detentie, condamnat la ani grei de puscarie. Umilirea lui publica ni se pare un succes personal. Adesea vedem in “punerea la punct” a unui politician detestat una din putinele ratiuni pentru a merge mai departe cu propria noastra activitate. Faptul ca respectivul e pe cale sa-si piarda functia e ca un balsam pe sufletul nostru, altminteri ranit de insasi prezenta respectivului in structurile puterii. Putem face politica ceasuri intregi, si ceasuri intregi putem enumera argumentele pentru care un politician ar merita sa fie eliminat definitiv de pe esichierul vietii publice.

Cum asa stau lucrurile cu cei mai multi dintre noi, este firesc ca libertatea de opinie, la fel ca pluripartidismul, sa nu functioneze in ceea ce ne priveste decit teoretic. Da, in esenta e bine ca avem mai multe partide, dar ce, cutare e partid? Cutare e o simpla adunatura de tilhari si ticalosi. Decit asa, mai bine lipsa. Dupa guvernarea defectuoasa a cite unei formatiuni politice, nu putini vor fi oamenii care au sa va raspunda, eventual intrebati, ca odata venita Opozitia la putere, ei se pot lipsi cu totul de contrariul ei. Daca vin, cu alte cuvinte, la putere cei sustinuti direct sau indirect de catre massa chestionata, cei mai multi dintre reprezentantii acesteia vor declara cu onestitate ca prefera eliminarea totala a alternativei deja compromise. Domnule, sa nu mai fie partide, daca e p-asa! Sa ramina ai nostri si sa faca cum or sti, numai sa scoata tara din impasul in care au adus-o aia. Decit aia, mai bine astia. Structura contrara politic nu mai e de acceptat, nici macar teoretic. Caragialian, dar practic.

Faptul ca in Vest pot coexista mai multe partide tine, cum am mai spus-o si in alt rind, de faptul ca perindarea lor in structurile puterii nu poate schimba in mod esential viata cetatenilor unei tari. Legile sint cam tot aceleasi, obligatiile si drepturile cam tot aceleasi, taxele cam tot alea si ele. In Romania, fiecare partid care se succede la putere face ca viata sa functioneze mai bine sau mai prost pentru anumite segmente ale populatiei, dupa caz. Si cazurile variaza: azi o pot musca intelectualii, miine palmasii – dar uneori imparteala e alta: o poate sfecli patronatul, sau o poate sfecli bugetarul. Uneori ONG-urilor le e mai bine decit corporatiilor, alteori crapa firme masive si se lanseaza, din neant catre stele, firmele fantoma. Totul la discretia acelei succesiuni a guvernelor care, oriunde in Vest, n-ar putea avea asemenea efecte.

O sa-mi spuneti: daca am ajuns sa justificam si dictatura, inseamna ca avem o problema. Eh, avem noi mai multe, asta e numai una din ele. Pina si eu am problema asta, oricita viziune liberala mi-as pretinde. Cred ca multora ni se trage dintr-o comparatie neaosa, inconstienta si absolut incorecta politic (dar, pentru asta, tot in picioare): una e sa zici dictatura in, stiu si eu, Chile, Argentina, Cambogdia ori Coreea, si alta e sa zici dictatura in Romania. Chiar daca…

Advertisements

2 Comments »

  1. Doamna despre care vorbeai nu mi-a raspuns nimic. Ai idee ce si cum?

    Comment by raulbaz2013R — December 13, 2013 @ 3:51 pm | Reply


RSS feed for comments on this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: