Blogul proletarului de tranzitie

November 18, 2013

Serialul

Filed under: Idei personale — proletaru @ 8:15 am

Sint, in ultimul timp, conectat din ce in ce mai mult la televiziunea romaneasca. Stiu ca n-ar trebui, stiu ca imi face rau, stiu ca e nociv sa ma uit la chestii care imi pot mari tensiunea (care, de altminteri, e destul de mare si lasata de capul ei), dar incep sa am impresia ca viata asta frusta din politica romaneasca bate orice fictiune. Stiu ca am tratat-o adesea de telenovela de prost-gust, dar perspectiva de a urmari zilnic personaje reale in lupta pentru putere, personaje subsidiare lor in lupta pentru privilegii, figuranti de background care devin, pe neasteptate, piese importante in jocul politic, intretaierea aparte a tuselor moderne cu dramele autentice nu e de refuzat. Stiu bine ca thriller-urile cinematografiei occidentale nu-mi vor putea oferi vreodata o cantitate egala de suspans, emotii, dezgust si anticipare a scenariului asa cum o face viata semi-publica a personalitatilor romanesti, radiografiata cu minutiozitate de televiziunile momentului.

Intrigi? Cu duiumul. In fiecare episod, suficiente incit sa-ti mentina atentia treaza si pentru episodul urmator. Telenovela continua, iar romanii – fie ei profesori, ingineri, gospodine ori tractoristi – vor sa vada cu totii ce-aduce ziua urmatoare. Ce se va intimpla cu presedintele angajat in batalii pe toate fronturile pentru a-si proteja pozitia? Va reusi el sa demonteze suspiciunile celor hotariti sa-i controleze creditul bancar? Va reusi, cu acest prilej, sa mai decredibilizeze odata guvernul? Dar Codul Penal, alcatuit anume pentru a-i prescrie afacerile precedente, il va vedea oare presedintele votat, inchizind astfel definitiv gura opozantilor? Sau celalalt personaj de anvergura, primul ministru, va putea oare, in zilele care urmeaza, sa treaca vreo hotarire de guvern importanta care sa nu-i diminueze copios din autoritate? Vor merge cele trei partide in continuare impreuna in alegeri, sau se vor desparti cu scandal, scandal ale carui prime repere ni s-au si infatisat deja? Iar odata destramata coalitia, care vor fi preferintele de asociere? Destule intrebari exista si in ceea ce priveste personajele secundare. La cita presiune mediatica pot rezista fiicele presedintelui? In cite afaceri indoielnice sint implicate fetele si, mult mai interesant, cit de avizate sint ele in legatura cu actiunile pentru care ii slujesc tatalui de paravan? Cum se va descurca vice-prim-ministrul in procesul de coruptie care-l asteapta? Cui ii vor aduce cele doua mari proiecte cu semn de intrebare, aurul si gazele de sist, bani si cui ii vor aduce moartea politica? Cit va mai rezista trustul de presa al celui mai mare dusman al presedintelui? Si cum se va sfirsi batalia dintre jurnalistul batrin si abil si comentatorul de prost-gust, colegi, de aceasta data, la televiziunea prezidentiala?

Majoritatii serialelor americane care prezinta intrigi alambicate (West Wing, House of cards, Game of thrones), televiziunile romanesti ii raspund printr-un singur show. Un show amplificat la proportii fantastice, cu destule personaje si actiuni paralele cit sa-l faca invidios pe oricare producator de la HBO. Unde mai pui ca, exact asa cum se intimpla in serialele bune americane, si aici e greu sa spui care personaj e suta la suta negativ si care e suta la suta pozitiv. Fiecare ticalosie, oricit de mare, poarta cu sine si un gram de bine pe care-l rasfringe, la un moment dat, asupra cuiva care-l merita. La fel, fiecare fapta de mare virtute se traduce la un moment dat si in dezastrul nemeritat al vreunui personaj. Ca spectator, nu-ti ramine decit sa te atasezi de protagonisti asa cum sint: cu viciile si virtutile lor.

Si, tot ca in cazul celor mai bune seriale americane, n-ai cum sa stii cind se termina. Dar de presupus poti presupune, indreptatit, ca va dura mai mult decit cheful tau de-a-l urmari.

Advertisements

Leave a Comment »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: