Blogul proletarului de tranzitie

November 8, 2013

Cind e prea mult?

Filed under: Idei personale — proletaru @ 7:12 am

E a patra oara cind emisiunea “In premiera” transmisa de postul Antena 3, un reality-show tragic, cu oameni si aspecte ale vietii romanesti care de obicei ne scapa, ia un premiu la un festival international. Mai devreme, anul curent, a fost premiata cu aur la New York. Acuma a luat o mentiune speciala la Londra, la festivalul AIB, unde mai luase cite un titlu si anii trecuti. De altminteri, dincolo de premii si de recunoasteri, cred ca pina si adversarii postului TV ar trebui sa accepte ca emisiunea in sine e un spectacol documentaristic in toata legea si ca prezinta, fara sa cada in banal ori in ridicol, niste imagini tulburatoare ale lumii imediate. Felicitarile mele.

Ceea ce am constatat, urmarind traseul recunoasterii internationale a emisiunii respective, e ca de fiecare data cind realizatoarea, Carmen Avram, impreuna cu colaboratorii ei, cameramani ori masinisti, iau de drept cite-un premiu si se deplaseaza sa si-l ridice, li se alatura alte sapte-opt persoane care n-au nici o legatura cu emisiunea “In premiera.” Daca e vorba numai de sapte-opt si nu de mai multi. Ma refer aici la realizatorii emisiunilor axate pe politica interna care, desigur, nu pot avea pretentia la o competitie internationala. Chestia e ca, indiferent ca premierea e la Londra ori Vegas, colegii respectivi isi fac si ei simtita prezenta acolo, ba chiar isi si realizeaza emisiunile din locatiile respective pentru ca, vezi dumneata, in ceea ce-i priveste cultul muncii e mai puternic decit apetenta pentru vacante si calatorii.

Sa va spun si unde vad eu o problema in acest angrenaj de fapte si situatii. Emisiunile celorlalti realizatori le urmaresc si eu din cind in cind. Sint bune. Desi e mult verbiaj, sint prezentate acolo si niste fapte autentice pe marginea carora se deruleaza discutiile. Iar discutiile astea sint, fata de alte televiziuni, niste discutii de bun simt. E limpede ca si unele din productiile respective ar merita un premiu-doua, poate chiar si peste hotare. Numai ca emisiunile respective n-au luat premii peste hotare. Iar mie mi se pare ca realizatorii lor nu au, in contextul asta, dreptul sa faca parada alaturi de Carmen Avram. Au dreptul, eventual, sa se fotografieze alaturi de ea ca fani ai emisiunii “In premiera” si nimic mai mult. Nu au, de asemenea, dreptul sa mearga in strainatate si sa anunte peste tot ca premiul luat e un succes comun al Antenei 3. Nu e decit un succes comun al citorva oameni care au facut o emisiune si carora postul TV le-a oferit ustensilele necesare pentru a o face. Nu au nici dreptul de-a se afisa, in grup, in studio, vorbind despre cite-n stele, atita vreme cit discursul si prezenta lor pun in umbra prezenta celorlalti oameni care ar trebui sa fie acolo: realizatorul emisiunii premiate, operatorii emisiunii, oamenii din background-ul acesteia. Si cu toate ca Antena 3 e o televiziune privata, in care fondurile sint gestionate discretionar de catre proprietar, nu sint convins nici ca tertele persoane au privilegiul moral de-a calatori, de fiecare data cind “In premiera” e apreciata undeva, in directia respectiva. Pur si simplu nu e opera lor, nu e meritul lor si nu e voiajul lor.

Atunci cind un om e felicitat de catre o autoritate in cutare materie pentru performanta lui iar colegii sai de serviciu profita de ocazie pentru a se inghesui in fundalul fotografiei, e cel putin aiurea. Nu spun ca e imoral si nu spun ca e trivial; dar, cu orice gest in plus din partea cuiva care nu-si are locul in peisaj, ar putea deveni.

Advertisements

Leave a Comment »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: