Blogul proletarului de tranzitie

October 25, 2013

Politica bruta

Filed under: Idei personale — proletaru @ 3:38 pm

Cind auzi ca fostul campion la box, categoria grea, Vitali Klitschko isi anunta candidatura pentru postul de presedinte al Ucrainei in vederea alegerilor viitoare, parca iti si imaginezi cum ucrainienii vor da buluc la urne pentru a sustine un boxer autohton impotriva judokanului rus Putin. Pentru ca si politica ajunge, la un moment dat, sa fie judecata in termeni de forta. Si oamenii se simt reconfortati la gindul ca, desi numele tarii lor nu e foarte semnificativ pe piata mondiala, aceasta are totusi un reprezentant care degaja forta bruta pe oriunde calca. Ca, probabil, Klitschko nu va avea inteligenta ori subtilitatile lui Putin nu mai are importanta. Majoritatea presedintilor din Est, in genere, n-au subtilitati. Aia care le aveau (gen Havel) n-au supravietuit mult in post. Orisicit, politica nu e un joc al elegantei.

Personal, am o mare rezerva vizavi de viitorul diplomatic al Europei. Si cind zic “diplomatic” ma refer chiar la diplomatie ad litteram. Nu-i am in minte numai pe atletii care populeaza functiile de conducere din Est (si Nikolic, al Serbiei, mi se pare ca e fost sportiv) cit, in genere, faptul ca economiile dezechilibrate nu aduc niciodata la putere oameni a caror atu sint tratativele si diplomatia. Cazul Rusiei post-91 va deveni, in curind, aplicabil si restului Europei, oricit de civilizata ar fi ea. Deja o mare parte a opiniei publice din Germania resimte ca pe o infringere faptul ca Angela Merkel inca poarta manusi in gestionarea tensiunilor dintre nemti si americani. In fond s-a dovedit, cu hirtii in regula, ca ultimii i-au spionat pe primii cam la toate nivelele, nu mai lipseau decit camerele video amplasate prin bai si budoare. Natiunea germana e sastisita de libertatile luate de partenerul NATO si cere satisfactie, insa nu suficient de categoric. Merkel nu e o “doamna de fier”; aliajul din care e construita nu se preteaza la presiuni mari. A trebuit sa treaca primul deceniu al mileniului trei pentru ca lumea sa-si poata aminti cu un soi de nostalgie de tensiunile anilor ’80-’90, asemanatoare unei vacante atunci cind sint puse in balanta cu complicatiile de azi.

Cred, sincer, ca pentru vremurile care vin, potentialii presedinti ai Romaniei s-ar putea sa nu fie echipati cu ce trebuie. Asta atita vreme cit angajati in aceasta cursa sint aia pe care-i stim deja. Drept pentru care nu ma pot abtine de la o sugestie: ia cautati, domnule, un luptator! Un samurai, un ninja, sau macar un sumo-ist. Unul cu cel putin citeva oase rupte la activ. Vaporenii nu se pun, ca astia nu se bat niciodata suta la suta treji. Daca nu ma credeti, cautati si-n “Toate pinzele sus!”

Advertisements

Leave a Comment »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: