Blogul proletarului de tranzitie

September 22, 2013

Nationalismul intirziat

Filed under: Idei personale — proletaru @ 5:35 am

Recunosc, nu inteleg prea bine cum merge treaba cu aurul. Am inteles ideea ca exploatarea cu cianuri e nociva – desi e unica metoda care da rezultate. Inteleg, ca atare, protestul celor care se impotrivesc proiectului Rosia Montana sub aspect ecologic. Il inteleg si-l respect; nici mie, ca om, nu-mi poate fi indiferent viitorul ecosistemului din patria mea, deja tavalit bine de industrializarea comunista. Insa partea cu nationalismul imi scapa. Ma refer la faptul ca manifestatiilor impotriva proiectului li s-a dat, mai recent, si o dimensiune nationalista, sub auspiciile careia se rosteste: aurul romanesc trebuie sa ramina in Romania! Cu alte cuvinte, un alt motiv pentru care exploatarea trebuie oprita e faptul ca cei care o fac sint straini si au ca intentie, subordonata probabil intentiei de a ucide cit mai multi romani prin intoxicarea cu cianura, si deplasarea aurului in afara tarii.

O atare problema, a aurului romanesc care ar trebui sa ramina in tara, nu s-a pus nici pe vremea lui Agarbiceanu, cind Valva Bailor le dadea de furca minerilor care cautau aur in Apuseni. Adica pina si atunci se intelegea ca patronii minelor puteau fi de orice nationalitate: austrieci, unguri, evrei, romani cu posibilitati materiale ridicate, etc. Se intelegea, de asemenea, ca aurul odata exploatat mergea in parte in pivnitele imparatului si in parte catre orice destinatie dorea sa-i dea proprietarul minei. Diferenta, efectiva, e ca pe vremea aceea baiesii puteau sa-si retina, mai pe fata, mai pe ascuns, minereu aurifer. Odata ce intrau in posesia acestuia, se poate spune ca aurul romanesc devenea obiect tranzactionabil pe piata locala. Chiar si in acest context, cu greu s-ar putea afirma ca aurul romanesc “raminea” in aceste locuri.

In conditiile economiei de piata de astazi, devine si mai absurd sa poti presupune ca o comoara nationala, odata exploatata, mai poate fi pastrata in interiorul granitelor. Toate valorile circula, pina si operele de arta. Singurul mod in care aurul romanesc poate ramine cu adevarat in Romania e abandonarea lui in fundul Apusenilor. Evident ca in aceste conditii el nu va folosi, propriu-zis, nimanui. Ceea ce n-ar fi o prea mare problema, cu exceptia faptului ca discursul nationalist se contrazice. Are, ca atare, in vedere si o componenta utilitara, cerind ca aurul romanesc sa le slujeasca romanilor. Dar cum?

Cred ca in contextul tuturor dimensiunilor pe care le-a primit discursul asupra Rosiei Montane – dimensiunea ecologica (cum supravietuieste natura), dimensiunea sociala (citi oameni si pe cita vreme vor avea de lucru) si dimensiunea morala (cine si unde fura), o dimensiune nationalista a discursului nu-si gaseste locul. In fond Romania, in momentul de fata, nu poate supravietui prin sine insasi. Are nevoie de investitori si de business, chiar in conditiile in care este stiut ca o multime de business-uri oferite de straini ne afecteaza negativ. Munca chinuitoare, in conditii de toxicitate ridicata, din fabricile de cabluri ale occidentalilor, nu e mai putin dezastruoasa pentru cel care i se expune decit exploatarea miniera. Nici sclavajul din marochinariile italienilor nu e mai convenabil ori mai sanatos. Nimic nu mai e national si nimic nu mai e preferential. Cind o tara nu se poate sustine prin sine insasi, facultatea de a opta pentru afaceri ideale devine indisponibila.

Lasati-i, domnule, pe cei direct afectati si implicati in afacere sa decida! Daca nu, faceti cheta si intretineti-i lunar pe mineri si pe familiile lor.

Advertisements

Leave a Comment »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: