Blogul proletarului de tranzitie

September 12, 2013

Din ciclul “Our mountains carry gold”

Filed under: Idei personale — proletaru @ 3:43 pm

Exista, in momentul actual, mai multe scenarii relative la situatia exploatarii de aur de la Rosia Montana. Proiectul e pe cale sa fie demarat prin vot parlamentar; s-ar putea, la fel de bine, ca el sa cada tot prin vot parlamentar. Se pare ca, in conditiile in care exploatarea nu este demarata si contractul e incalcat, statul roman se poate astepta la niste daune imense. Daca, dimpotriva, ea se intensifica (exploatare exista si acum, in virtutea unei licente, dar nu are magnitudinea proiectului prevazut pentru derulare in viitorul imediat) – putem presupune ca mediul inconjurator va fi, cel putin in zona judetului Alba, profund viciat. Consecintele, si de o parte si de alta, sint greu de calculat. Le poti presupune, dar nu stii cu exactitate nimic. Nu poti sti cum te afecteaza nici poluarea pe termen lung, nici datoriile statului. Tot ce stii e ca ambele situatii se deruleaza pe socoteala ta.

Contractul dintre exploatator si stat e pe rol de multi ani, dar cu restrictii. Finalmente, asezarea e pe cale de a le fi concesionata nord-americanilor (mai exact pseudo-firmei canadiene Gabriel Resources, care nu se stie din cine e alcatuita, insa manipuleaza cu usurinta sumele necesare lucrarilor). Un scenariu care s-a vehiculat in citeva rinduri este ca si presedintele Romaniei ar fi fost subventionat, in unele campanii ale sale, de aceeasi firma. Sint speculatii, desigur, cum speculatii sint si alea ca lucrurile ar fost tergiversate intr-adins de catre compania miniera nord-americana pentru a se ajunge la proces cu statul roman. Cistigul pe termen lung e aurul, fireste, insa poate exista si un cistig pe termen scurt, si anume penalitatile platite de statul roman pentru nerespectarea contractului. Indiferent cum stau lucrurile, ramine in picioare deocamdata doar faptul ca exploatarea nu se desfasoara aproape deloc, ca in zona e saracie mare, si ca lumea e iritata la culme. Romanii care nu vor exploatare, cianuri si lifte straine care sa ne fure aurul au iesit in strada. In strada au iesit si cei din Alba, care vor exact contrariul, si mai cu seama locuri de munca profitabile.

In termeni de imagine, lucrurile stau dezastruos pentru guvernul actual, mai ales ca toata lumea sta cu degetul atintit asupra eroilor coalitiei, un soi de Batman si Robin ai Romaniei. Din nefericire, in raport cu alter-ego-urile lor cinematografice, astia doi sint extrem de slab pregatiti sa lupte cu inamicul. Si inamic devine, incet-incet, intreaga tara care sta cu mina intinsa pentru locuri de munca, bani, mincare, standarde europene de viata, recunoastere internationala, Schengen. Pentru ca un inamic e, la urma urmei, o persoana care vrea de la tine ceva ce depaseste capacitatea ta de oferta.

Am mai spus-o: nimeni nu se poate incumeta sa rezolve, nici macar din unghi strict filosofic, o problema asa cum este aceea a Rosiei Montane. Dilema implica prea multe elemente imposibil de rezolvat in mod practic. Insa o reglare a conturilor cu istoria se poate incerca. Se poate, mai exact, face un referendum destinat exclusiv celor din judetul Alba, prin care aceastia sa decida ce anume vor. Sa isi ia demos-ul raspunderea pentru ceea ce, altminteri, e greu de luat in cîrcă: viitorul lor si al copiilor lor. Pentru ca nu e corect sa decida nici strada, nici guvernul, ceea ce e de decis. Strada si guvernul sint, in aceasta ecuatie, ceilalti. Si altii.

Tot ce trebuie e putina demnitate. Si putina nesocotinta electorala. Exact armele pe care politicienii romani le depun la intrare, atunci cind isi preiau functia.

Advertisements

Leave a Comment »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: