Blogul proletarului de tranzitie

August 20, 2013

Azi, despre tacere

Filed under: Idei personale — proletaru @ 5:56 am

Am mai spus-o undeva (mai mult ca sigur ca tot intr-unul din astea 500 de mini-deliruri momentane care s-au strins pe blog din 2010 pina acum), ca un pas spre lumea ideala ar fi decizia oamenilor de-a se rezuma numai la comunicarea utila, de a nu-si rispi energia in discutii fara rost. O discutie sterila nu numai ca dauneaza intelectului, dar altereaza, de multe ori, si chestiunile esentiale. Acestea, scufundate intr-un noian de verbe si substantive lipsite de utilitate, se dilueaza pina la imposibilitatea recunoasterii. La finalul unei astfel de conversatii nu poti fi nici mai bun, nici mai intelept decit inainte. Cred ca, dimpotriva, contrariul se aplica: dintr-o discutie fara substanta, imaginatie si importanta, iesi cu siguranta mai prost decit ai intrat. Fiziologic vorbind. Ducind rationamentul mai departe, m-as putea intreba ce se intimpla cu aceia care stagneaza zilnic in astfel de conversatii. In ce masura ne mai putem baza pe intelectul lor?

La asta ma gindeam mai devreme, studiind a una suta mia stenograma inregistrata de versiunea prezidentiala a baietilor cu ochi albastri si lansata pe piata de procuratura romana. O conversatie intre un ministru si un tip oarecare, apropiat al sau. Ca cei doi nu discuta despre ceea ce incearca procuratura sa demonstreze ca discuta, e altceva. In orice tribunal din lumea civilizata, un procuror care se infatiseaza cu o atare piesa de rezistenta incercind s-o “treaca,” va fi trimis la plimbare si, eventual, sfatuit sa se reprofileze. Sa nu ma intrebati, totusi, despre ce anume discuta protagonistii inregistrarii, fiindca n-as putea sa spun. E un soi de agenda a rutinei cotidiene a unuia intercalata de niste planuri ale celuilalt, planuri care nu se potrivesc cu nimic, nici macar cu programul autorului lor. Cind intr-o discutie normala au loc atari divagatii, ai senzatia unui balast verbal. Cind intreaga discutie e constituita din ele, ai literalmente impresia ca interlocutorii sint timpiti. Chiar asta e esenta povestii: un ministru si un adjunct al sau, indivizi de virste respectabile, trecuti prin diverse scoli si cercuri sociale, duc o conversatie sub nivelul unor debili congenitali. Cazul nu e singular; si in alte astfel de stenograme avem de-a face cu politicieni, ziaristi, afaceristi care pronunta in nestire asertiuni trunchiate, fara subiect, fara cap si coada.

Ma declar uimit in fata unei asemenea realitati, fiindca mi-e imposibil sa-mi imaginez cum anume fac oamenii astia afaceri, intelegeri, contracte si asocieri. Cu jumatati de propozitie? Cu puncte de suspensie? Cu verbe in doi peri, cu idei din care nu se intelege nimic? Cu logica retezata de la radacina? Prin extrapolare (deloc nepermisa, sub aspect teoretic), vom putea sa ne imaginam ca marea majoritate a celor care dispun de banul public si fac tranzactii cu el nu-si pot explica nici unul altuia cu usurinta care e cantitatea si destinatia acestuia. N-am fi prea departe de adevar. E probabil ca asanarea ministerelor si a secretariatelor de stat ar putea, intr-un viitor utopic in care o asemenea cercetare ar fi permisa si publicata, sa ne arate diferente minimale intre pregatirea inaltilor functionari de stat si a oamenilor de serviciu, a instalatorilor ori a masinistilor. Probabil ca in unele cazuri comparatia ar fi tocmai in detrimentul inaltilor functionari.

Domnilor, de ce sa nu ne apropiem, in aceste conditii, de reforma de limbaj pe care eu unul o visez de multa vreme? Cum ar fi sa excludem prin lege conversatiile inutile? Cum ar fi sa promovam un ideal de om ceva mai taciturn, dar cu mai multa greutate in enunturile pe care le face? Cum ar fi sa reducem numarul de conferinte de presa, de interviuri, de iesiri in public, de oratori ai neamului (daca etimologic, “parlamentarul” e cel care vorbeste)? Cum ar fi sa punem capat alienarii unei natiuni bintuite de o patologica apetenta a conversatiei inutile si sa-i dam in schimb o tacere corecta?

Advertisements

1 Comment »

  1. .

    Comment by Modern Times — August 21, 2013 @ 5:44 am | Reply


RSS feed for comments on this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: