Blogul proletarului de tranzitie

July 26, 2013

Cine glumeste?

Filed under: Idei personale — proletaru @ 5:37 am

Cu toate obsesia pentru lucrurile politicalmente corecte, americanii au destule show-uri in care-si bat joc de tot ce se poate. “Drunk history”, “Family guy”, “South park” au aratat tuturor ca se poate face umor si relativ la situatii extrem de serioase, eventual chiar la subiecte tabu. Saptaminalul “The onion” nu e nici el mai prejos. Lucrul n-ar fi fost posibil in anii ’70 si ’80, in orice caz nu frust si nu prin ridiculizare. Acest tip de umor critic la adresa uner chestiuni considerate pina intr-un punct inabordabile sub aspect satiric (somajul, religia, problemele rasiale, interventiile militare americane in alte tari, eroii istoriei nationale) s-a nascut undeva la finalul anilor ’90, cind deja se simtea nevoia unor alte subiecte de care oamenii sa faca haz. In prima faza respectivul tip de umor a fost practicat de personajele diverselor desene animate pentru adulti si adolescenti, ulterior l-au abordat artistii de stand-up comedy pentru ca, in cele din urma, el sa devina subiect de seriale si sketch-uri avind ca protagonisti actori consacrati. N-om sti noi azi prea multe despre dedesubturile economiei Statelor Unite, ori despre strategiile americane de urmarire a persoanelor si organizatiilor, dar cu siguranta ii putem urmari pe americani facind misto de ele. Pina la urma metoda e buna: tensiunea tabu-izarii se disipeaza si omul isi ridica o greutate de pe suflet.

Ca romanii au vrut sa fie mai tari si au admis ca politicienii insisi sa devina autori ai satirelor, e de inteles. Inca de la finalul anilor ’40, de cind i-a dezamagit nereceptivitatea americana, romanilor le stau in git umoristii de pe Potomac. Dar romanii s-au dorit originali, si in sensul asta sint, si azi, imbatabili. Astazi ai in Romania nu niste show-uri tari sau niste actori care te fac sa crapi de ris, ci o gramada de indivizi cu functii politice care fac glume care mai de care mai incorecte politic: presedintele, citiva ministri si o stiva de consilieri si adjuncti de la presedintie si de la diverse ministere. Glumele, fie ca sint exprimate verbal, la conferinte de presa ori la suete, fie ca sint postate pe retele de socializare, au totusi avantajul diversitatii. Ele sint de tot soiul: cu poanta, fara poanta, cu perdea, fara perdea, cu stil, fara stil, cu noima si, evident, fara. Si poate ca e bine ca sint, poate ca e rau. Depinde, pina la urma, de cui i se adreseaza, pe cine ranesc si cui ii fac bine. Dar gluma, nu zic nu, e bine sa existe.

Problema principala pe aceasta piata romaneasca a umorului nu e faptul ca exista glume. Nu, domnule! Problema sint autorii glumelor si efectele lor. In America, satira e facuta de actori si are ca efect relaxarea unei viziuni asupra cutarei situatii, viziune care altminteri ar fi fost rigida, crispata, scrisnita. In Romania, satira e facuta de politicieni, ca atare e facuta de acea tagma care ar trebui, in principiu, sa se pastreze serioasa in exercitarea raspunderilor sale. Atunci cind locul actorilor e luat de directori, scenografi si masinisti, piesa devine bizara iar situatia tratata nu devine mai accesibila ci de-a dreptul derizorie. Daca ma duc la teatru si-n locul lui Florin Piersic il vad pe Sebastian Lazaroiu, s-ar putea sa ma enervez si sa-l dau dracului de teatru. Daca in loc de o piesa de Baiesu aflu ca se joaca o piesa de Basescu, e foarte posibil sa vociferez si sa-mi cer banii inapoi. Pina la urma cine merita lasat sa joace si cine trebuie scos afara prin foaier? Niste actori care-si iau rolul hazliu in serios, sau niste politicieni care-si iau rolul serios in deridere?

Lipsa umorului poate fi, o spune si Plesu, semn de prostie. Nu contest. Dar prezenta umorului acolo unde nu-si are locul e la fel.

Advertisements

Leave a Comment »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: