Blogul proletarului de tranzitie

July 23, 2013

Istoria ca varianta umflata a istorioarei

Filed under: Idei personale — proletaru @ 5:57 am

In revista “Historia”, apartinind celui mai statornic jurnalist “de curte” din Romania, si anume Ion Cristoiu (de la “Scanteia tineretului” si pina la prestatia semi-cotidiana de la B1TV omul a rulat in consonanta cu toate presedintiile romanesti, debutind in fiecare rind printr-o perioada de aparenta dizidenta in care pur si simplu nu reusea sa se deconecteze de vechea conducere si sa se afilieze la cea noua) se face un sondaj de opinie relativ la problema Basarabiei. Oare n-ar fi fost bine, se intreaba autorii sondajului respectiv, sa ne fi luptat cu rusii in 1940 si sa pastram Basarabia? Evident c-ar fi fost mai bine, pentru ca daca le declaram in ’40 razboi rusilor, acum evitam intrebarile inepte ale celor de la “Historia.” Si, evident, vorbeam cu totii ruseste, intercalind din cind in cind in conversatie si cite-un cuvintel in romana, mostenit de la strabuni.

Personal, in linia interpretativa propusa de Lucian Boia, consider ca e periculos sa judeci istoria sub spectrul lui “ce-ar fi fost daca.” O astfel de istorie e riscanta in primul rind pentru ca predispune la raspunsuri facile. Am auzit, de-a lungul multor discutii mai recente ori mai indepartate in timp, ipoteze care mai de care mai fantasmagorice. Daca Stalin pierdea razboiul, intreaga Europa era civilizata si capitalista. Daca americanii veneau in ’48, Romania intrecea majoritatea tarilor occidentale in bogatie si stabilitate economica. Daca Hitler cistiga razboiul nu aveam o problema a rromilor. S.a.m.d. Evident, toate aceste judecati tradeaza nu doar o viziune precara a lucrurilor, ci si o superficialitate care, in ceea ce-i priveste pe romani, tine parca de mostenirea genetica. A nu lua in calcul toti factorii problemei e, in ceea ce ne priveste, o practica nationala. Citi oameni, atitea viziuni, atitea contributii la peticirea unui sac care ramine mereu cu gauri ici si colo.

Sigur, problema Basarabiei e pusa de angajatii “Historiei” cu o anume intentie. Intentia urmeaza cuvintele (tot fara acoperire) emise de presedinte in vizita recenta la Chisinau, cind, intrebat de un partizan al unirii daca aceasta va avea vreodata loc, raspunde ca lucrul, odata cerut, se rezolva fara probleme. Un fel de alternativa prezidentiala la replica functionarelor apatice care populeaza institutiile statului: “Faceti cerere scrisa si depuneti la ghiseul cutare!” Odata cu asemenea replici vivace, presedintele in exercitiu reinstituie si moda bailor de multime. Romanul uitator si basarabeanul neinitiat intr-ale contradictiilor presedintelui de la masa verde au tendinta comuna sa se apropie cu sfiala si curiozitate de un tip relativ sfrijit, chel si cu grimase de om obosit, care spune: “Se rezolva!” uitind cine e, de fapt, respectivul. De fapt cine n-ar face-o? Cine, intr-o tara agrara, n-ar vrea sa se apropie de demnitarul care-i intinde mina dupa ce tocmai a strabatut, pe jos, o tarla? Politicienii din guvern sint prea citadini, prea seriosi, prea indepartati, prea multumiti de cifre care risca, in curind, sa devina irelevante. Si prea penibili in asa-zisa lor “activitate.” Eu unul, de pe margine, nu vad decit o singura activitate: a tipului care trece rapid de la frac la tricou promitind, pe oriunde trece, ca atita timp cit el si partidul lui nou-nascut vor supravietui, va exista si mincare, si recolta, si justitie, si bani europeni, si unire cu Basarabia. N-are importanta ca nici una nu exista si ca probabil nu vor exista niciodata. Are importanta faptul ca, exact ca in versurile lui Paunescu, un actor imbracat in voievod, cu mantie si scut, s-a asezat, alaturi de oameni, la coada la piine. Romanul are tendinta, in asemenea companie, sa uite unde se afla.

E ciudat ca, cu atitea patalamale profesionale, nici unul din liderii guvernului nu cunoaste un minimum de pshiologie nationala. Chestia o sa-i coste scump. Dar pe mine timpenia lor o sa ma coste si mai scump. Ca atare va intreb: care aveti un ceas desteptator bun si, mai ales, zgomotos?

Advertisements

Leave a Comment »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: