Blogul proletarului de tranzitie

July 19, 2013

Internetul pe dos

Filed under: Idei personale — proletaru @ 6:26 am

Urmaresc afacerea Snowden de vreo doua-trei saptamani, fara sa ma implic insa in nici un fel. In prima faza m-am gindit ca tipul e un impostor, motiv pentru care n-a fost ucis si mutilat printr-un gang pina la nerecunoasterea fizica. Tineretea lui, experienta cu totul insuficienta pe care pareau s-o indice discursurile sale, limbajul nesofisticat si lipsa de precizie in declaratii m-au determinat sa cred ca tipul nu avea virtuti deosebite, lucru care nu-i putea garanta, in structurile CIA, decit vreo functie neimportanta. Ulterior i-am acordat niste circumstante atenuante, gindindu-ma si ca in rindurile tineretului american de astazi, o masa pe ai carei reprezentanti am putut sa-i cunosc indeaproape, nu prea ai de unde alege oameni inzestrati. Iar cum succesiunea puterii e, si in institutiile americane, ca si intr-ale noastre, bazata pe vechime si nu pe performanta, m-am gindit ca nu e deloc imposibil ca tipul sa fi avut sefi si mai inepti decit el, lucru care a dus atit la ratarea profilului sau psihologic (CIA are o gramada de analisti antrenati pentru a indica cine e si cine nu e susceptibil de-a “turna” la un moment dat) cit si la neglijenta lui punere in tema cu particularitati ale procedurilor americane de urmarire globala.

Situatia pe care o descrie Snowden nu e departe de ceea ce preconizau specialisti in comunicatii de acum zece ani, poate si mai bine. E un al doilea Internet, o lume secunda care o reflecta pe prima aproape in amanunt, cu exceptia faptului ca imaginea e rasturnata. Cu alte cuvinte, toate eforturile clasice ale inginerilor Internet-ului de criptare a datelor si protejare a statutului privat al individului sint deconstruite sistematic in niste hale imense plasate pe undeva prin Utah, si in virtutea unui program care tinde sa reversibilizeze totul. Texte, numere, informatii, convorbiri, transmisii video sint prelucrate, descifrate, structurate in functie de sursa, de termenii folositi, de imaginile prezentate. Acolo unde se regasesc termeni considerati de importanta strategica, urmarirea individului debuteaza aproape instantaneu, si serverele care proceseaza informatia sint inlocuite de oameni care directioneaza “atacul.” Internetul rasturnat e numai o prima faza a procesului de urmarire; odata ce problema e preluata de un operator, incep urmaririle telefonice, contabilizarea tranzactiilor bancare, filajele. Daca se constata ca subiectul nu prezinta pericol pentru siguranta nationala, operatorul intra “in umbra” si cazul e inchis. Daca, dimpotriva, exista motive pentru a crede ca omul e un pericol potential, legea isi intra in drepturi. Si, aici e aici, ea va aproba si retroactiv, daca e nevoie, tot setul de protocoale de urmarire care il vor amplasa, in cele din urma, pe respectiv dupa gratii.

Evit sa incep o analiza morala a situatiei, habar n-am cit mi-ar lua si cite intrebari ar ramine fara raspuns. Sincer, privind lucrurile in ansamblu, am numai o nedumerire. Sint profund uimit ca acest program, “Prism”, care are rostul de a filtra Internet-ul clasic, cel vazut si cel nevazut, pentru identificarea unor parametri prestabiliti (care pot fi, in ultima instanta, oricare, orice termen, orice idee, orice concept) n-a ajuns inca la nivelul de progres tehnologic al supercomputerului fictional “Eagle eye” din filmul anului 2008. In mod normal, de cind se lucreaza la el, cam ala ar fi trebuit sa fie nivelul atins. In atari conditii prezenta peste hotare a unuia ca Snowden, liber si nestingherit, cautindu-si azil politic prin diverse tari unde-si poate etala constintele limitate si trai pe o pensie de fost specialist IT, n-ar fi fost posibila.

Daca totusi periplul unui Snowden prin Europa e posibil, in ziua de azi, s-ar putea ca totusi tehnologia sa mai dea inca o sansa umanitatii. E, probabil, o ultima concesie. Pe care n-ar fi rau sa o luam in seama.

Advertisements

Leave a Comment »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: