Blogul proletarului de tranzitie

February 24, 2013

Subiecte

Filed under: Idei personale — proletaru @ 6:55 am

Am subiecte peste tot. Imi lipseste, evident, cheful de a le trata.

*
Un partid care ar trebui sa se manifeste destul de energic in tabloul politic romanesc, arata, cu ocazia ultimului congres extraordinar, de ce n-o face si de ce, probabil, n-o va face niciodata. Are, alaturi de prim-vicepresedinte si secretar general, 31 de vicepresedinti. Astia probabil au tot atitia adjuncti si secretari. Evident, toata lumea avind functie de conducere, nu mai ramine nimeni care sa faca, efectiv, munca electorala si informationala. Dar nu asta e neaparat partea proasta. Partea proasta e ca atunci cind ai atitia in conducere, e imposibil sa gasesti un responsabil pentru gogomaniile viitoare. Pentru partid insa e o masura de precautie: te asiguri ca grupul care te inconjoara e destul de compact pentru ca, atunci cind o fi vremea, nimeni sa nu poata detecta cine a dat drumul porumbelului.

*
In sah, saritura calului e o chestie complicata. Si mai complicata e, se pare, saritura carnii de cal in viata reala. Nimeni nu stie exact cine-a pompat in Europa mai multe mii de tone de carne de cal, dar toata lumea e convinsa ca ofensa vine din Romania. Nici romanii nu se lasa, au demarat investigatii de-a lungul si de-a latul macelariilor tarii. Una peste alta, occidentalii sint revoltati. Ei stiu ca un cal se utilizeaza pentru calarie, in parcurile de distractii si in telenovele. Constatind acuma ca telenovela e la ei in farfurie, urla din toti rarunchii: abuz!

O fi, dar daca provenienta intregii cantitati de carne e romaneasca, e si ceva miracol la mijloc. Nu de alta, dar in Romania calul e o specie pe cale de disparitie. Ca sa hranesti Occidentul cu carne de cal, ar trebui ca la tine acasa sa te-ncurci in cai prin curti si terenuri virane. La fel ar trebui sa stea situatia si ca sa poti vinde carnea respectiva sub pretul pietii. Dar poate asa stau lucrurile si eu nu cunosc. Probabil n-o sa-mi bag mintile in cap decit la scandalul urmator, cind o sa se constate ca rusii transeaza tigri siberieni si-i plaseaza pe piata europeana sub pretul gainilor de Gostat.

*
Un afacerist american a revoltat intreaga Franta declarind ca nu vrea sa investeasca in aceasta tara intrucit muncitorii din fabricile frantuzesti muncesc, in medie, cam trei ceasuri pe zi. Poate ca omul a exagerat si ca se muncesc totusi patru. Sau, fie, opt, dar daca scazi din productie vacantele, sarbatorile si miile de ceasuri de greva, ajungi cam tot pe la trei-patru. Cum necum, n-ar fi rau ca afaceristul sa comande, intr-adevar, o statistica si, daca balanta inclina in favoarea lui, sa le traga un proces.

Pe de alta parte, daca procesul se judeca in Franta si prinde pe parcurs o greva a magistratilor, nu-l vad bine deloc pe individ. O sa iasa la pensie fara sa i se dea satisfactie. Desi, daca te gindesti bine…

*
Un tip de la Ministerul Invatamintului declara ca institutia pe care o reprezinta intentioneaza sa adopte un pachet de masuri pentru ca elevii buni sa ramina in tara. Sincer, prima data cind am citit titlul respectiv, m-am gindit ca in pachetul ala trebuie sa fie neaparat si ceva mecanisme medievale de legare de glie, altminteri n-o sa functioneze treaba.

Romania deja are aerul unei cutii a Pandorei. Au tisnit de aici sa ne faca de ris in lume Tigania, Escrocheria, Mizeria si Gainaria, si noi trintim capacul in nas Sperantei.

*
Fac politica in compania unor studenti americani. Cum se face politica la voi, care e orientarea? ma intreaba unul. La noi, zic, e pe suturi in fund. Cum vine asta? E simplu, facem cite-un referendum la care se duc sapte-opt milioane odata si-i trag un sut in fund presedintelui. Dupa care vine rindul lui sa le traga suturi, dar fiindca trebuie sa-i ia pe fiecare in parte, procesul dureaza mai multi ani. In timpul asta, omul ramine in functie. Oricum, e amuzant. Bîză, ii explic omului. -Biza? Never heard of it.

De asta e America democratica de doua sute de ani. Ca n-a auzit de bîză.

Advertisements

Leave a Comment »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: