Blogul proletarului de tranzitie

February 4, 2013

Direct din viata

Filed under: Idei personale — proletaru @ 6:10 am

Am cunoscut, acum mai multa vreme, un vagabond care isi deschisese un cont la o banca centrala numai pentru ca, odata cu contul, venea si un card. Si pentru ca utilizind respectivul card aveai acces la bancomatele respectivei banci. Pina aici nimic deosebit, puteti chiar sa-mi reprosati ca va plictisesc cu fîs-uri. E drept, dar asta in conditiile in care nu stiti cum vine treaba cu bancomatele americane. Bancomatele astea sint de regula plasate diferit de cum vedem in Europa, pe strazi, prin parcari si pe linga magazine. Astea stau in niste spatii inchise, dotate cu camera de luat vederi. Ca sa intri in respectivul spatiu iti folosesti, ca si card de acces, cardul bancar. Si aici vine schepsis-ul: tipul n-avea unde sa doarma noaptea, mai ales in noptile de iarna cind frigul e crunt. Drept pentru care mergea la cite-o locatie care gazduia un bancomat al respectivei banci, deschidea usa cu ajutorul cardului, isi asternea zdrentele pe jos cu grija sa nu constituie un obstacol in calea vreunui autentic client nocturn al bancii, dupa care se culca si dormea neintors pina dimineata. Dimineata isi lua talpasita si revenea seara, nu neaparat la aceeasi locatie.

Daca o sa credeti ca atari conditii de viata tin de comoditatea cite unei gaselnite, va inselati. Tipul circula, zilnic, kilometri intregi, pentru a nu intra in sfera de influenta a altor vagabonzi, mai periculosi, pentru a-si pastra avutul (cardul bancar, mai exact) neatins dar si pentru a nu-si crea concurenta; mai exact pentru a nu da si altora ideea de a face ce facuse el. Politia locala tolereaza existenta vagabonzilor in tot soiul de locuri publice atita vreme cit respectivii nu creeaza probleme si nu formeaza grupuri; odata regula incalcata, pot aparea tot felul de consecinte neplacute. O problema e, de pilda, nu atit inchisoarea, cit mutarea; politaii pe care i-ai enervat te urca in masina si te debarca la dracu-n praznic, poate taman in cartierul de care incercai sa scapi. Asa ca in loc sa-ti duci, linistit, existenta in “downtown” unde toti vagabonzii traiesc intr-un fel de conventie tacita, incercind sa nu se calce unii pe altii pe coada, s-ar putea sa te trezesti intr-un “hood”, unde oamenii fara adapost sint organizati in gasti si unde avutul si viata ta n-ar conta nici cit o ceapa degerata.

Exista, fireste, si posibilitatea adaposturilor finantate de primaria locala. O masa calda si un loc de dormit nu e de refuzat, nu? Cei care au impresia asta sigur trebuie sa si-o regindeasca aflind ca locurile cu pricina nu se deosebesc prea mult de inchisori. Daca nu dormi iepureste, cu jacheta pe tine si cu pantofii in picioare, s-ar putea ca dimineata sa nu le mai gasesti, Paza unor astfel de locuri e simbolica, doi-trei gardieni la doua sute de persoane adunate de peste tot, coabitind in dormitoare comune si dezlantuindu-se dupa cum le indeamna betesugul si nebunia fiecaruia: unii privesc in gol, altii cinta, altii urla, altii cauta scandal, altii tigari, altii un “quick fix” in materie de stupefiante, ba unii se mai si acupleaza fara prea multa jena. Per total, probabil jena e sentimentul cel mai putin prezent intr-un asemenea loc, si nu fara motiv. Cine poseda jena si bun-simt in atari conditii e o victima sigura.

Pentru ce va spun toate astea? Habar n-am. Probabil pentru ca sint niste repere de viata reala. Viata reala e o chestie de care uitam adeseori, preocupati sa ne traim viata imaginara. Viata reala e viata de care nu stii cum sa faci sa scapi cit mai repede.

Advertisements

1 Comment »

  1. mda, nu stiu ce sa zic

    Comment by span remus — June 25, 2013 @ 5:56 pm | Reply


RSS feed for comments on this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: