Blogul proletarului de tranzitie

January 20, 2013

Dincolo de cuvinte

Filed under: Idei personale — proletaru @ 6:44 am

Cu toate ca actualmente populatia romaneasca e cu ochii, in proportie covirsitoare, pe afacerea teroristilor algerieni, pe perchezitiile DNA-ului prin diverse birouri judecatoresti si pe divortul dintre cutare si cutare, mari personalitati mondene, am trecut in fuga peste toate evenimentele astea. In ultimele zile n-am dedicat stirilor poate nici zece minute, cumulat. Si totusi, ieri, am adastat mai bine de jumatate de ora asupra unei stiri. De fapt nu atit asupra stirii, cit asupra filmuletului care insoteste stirea. E vorba de tentativa de asasinat a unui lider turc din Bulgaria, in timpul in care respectivul tinea un discurs.

Intr-un minut si ceva, cit dureaza filmul, il vedem pe respectivul lider tinind un discurs, dupa care vedem un tinar care se infiinteaza linga el si-i pune un pistolet la cap. Cum respectivul nu trage instantaneu, nu stiu daca de emotie sau pentru ca se pregateste sa strige vreo fraza emfatica, liderul turc are timp sa se fereasca si sa-l impinga intr-o parte, in vreme ce mai multi insi de pe margine si din public se reped sa-l imobilizeze. Ei bine, ceea ce urmeaza dupa e antologic: o parte semnificativa dintre cei prezenti se reped sa-l loveasca pe individ cu pumnii si picioarele, in vreme ce unul sau doi participanti la actiunea de imobilizare incearca sa-i opreasca, lasindu-se insa destul de repede pagubasi. Cind avem senzatia ca ropotul pumnilor se mai potoleste, vedem cum un tip in virsta, respectabil, dotat cu o umbrela, se strecoara in cercul celor care-l tintuiesc pe tinar la podea, si-i aplica respectivului o umbrela in cap, moment in care restul grupului, inviorat parca de acest imbold, isi reia tirul pumnilor si picioarelor. S.a.m.d.

Este, poate, cel mai ilustrativ exemplu despre modul in care violenta contamineaza; si n-are legatura nici cu momentul in care survine evenimentul, nici cu tipul de societate care participa la el. Chiar daca “civilizatii” dintre noi vor incerca sa se tina la distanta de atari imagini, cu toata amplasarea scenei in contextul actual, prin argumente de genul: e vorba de Bulgaria, e vorba de o minoritate-majoritate turca cu care bulgarii au si ei destule probleme, e vorba de o scena scurta, cu citiva participanti, si nu de o revolta a maselor etc. Da, se pot spune toate astea, si totusi ele nu pot nici macar eluda impactul imaginilor, cu atit mai putin demonta problema. Ceea ce vedem pe film e edificator pentru natura umana; tipi imbracati la sacou, la cravata, oameni seriosi, de virsta a doua si a treia, imbulzindu-se sa loveasca intocmai ca la un bilci. Natura umana in manifestarea ei frusta, primara, dincolo de conventii, eticheta, vesminte si artificiale coduri de conduita. Omul de azi pe picior de egalitate cu oamenii primelor secole si ale primelor societati.

E un lucru rar sa vezi o asemenea scena, pentru ca majoritatea scenelor violente, chiar si filmate “la prima mina” pe care ni le prezinta televiziunea, sint fie coafate, fie au ca protagonisti niste oameni care au totusi un control asupra armamentului si asupra victimelor lor (intr-un razboi, de pilda). Si acolo e o eticheta, si acolo e un cod. Dar uite ca se mai gasesc si scene in care vezi natura umana etalindu-se genuin si fara constringeri.

Ce “Silver lining”, ce “Lincoln”? Filmul primaverii e, fara doar si poate, incercarea de asasinat a lui Ahmed Dogan. Asta pentru ca e si filmul verii, si al toamnei, si al iernii. Si al duratei intregii noastre rase, atita cita e.

Advertisements

Leave a Comment »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: