Blogul proletarului de tranzitie

January 15, 2013

A zis de Romania!

Filed under: Idei personale — proletaru @ 6:21 am

Se pare ca la festivitatea de decernare a premiilor Golden Globe, Kevin Costner a vorbit. A vorbit in calitate de premiat, si n-a vorbit oricum. A vorbit la obiect, multumindu-le celor carora li se cuveneau multumiri pentru ultimul sau film, mini-serialul “Hatfields & McCoys”. Intre acestia le-a multumit si romanilor, caci filmul s-a turnat in Romania si la realizarea lui au participat si romani. Se pare ca actorul american a fost extrem de incintat de filmarile de la poalele Carpatilor si de disponibilitatea romaneasca de a “face treaba”, chestiune pe care n-a uitat-o in discursul de premiat.

Dincolo de faptul ca e normal sa fii incintat atunci cind o celebritate isi aminteste de tine la cutare moment de succes si te mentioneaza ca atare, mi se pare totusi o naivitate si o stupizenie sa mai reactionezi mediatic la asa ceva. Exclamarea publica si luarea in discutii de presa a cutarei mentiuni pasagere a tarii tale in cadrul unei festivitati, fie ea si o importanta decernare de premii cinematografice, imi face impresia ca ilustreaza constiinta inferioritatii tale ca neam. Daca cutare actor ori star muzical spune la o sindrofie, politicos, ca i-a placut Romania, iar afirmatia apare reprodusa in douazeci de ziare romanesti de mare tiraj si discutata la televiziuni de diversi domni care reconfirma, doct, autoritatea respectivului in arta sa, dar si in “cunoasterea oamenilor”, “intelegerea lucrurilor”, “asumarea unei vederi progresiste”, inseamna ca presa romaneasca, la un loc cu citiva lideri de opinie din tara, nu sint prea convinsi de valoarea intrinseca a Romaniei pe piata internationala. Sau, cu alte cuvinte, nu prea au incredere in ceea ce reprezinta Romania in genere. Iar sociologii c-ar spune ca asta se numeste realism mediatic.

Domnule, daca realismul mediatic e sa te agati de condescendenta lui Kevin Costner, de ocheada lui Brad Pitt sau de fusta cumparata din Bucuresti a cutarei dive in incercarea de a-ti revalorifica tara in ochii tai si ai cetatenilor ei, e cam grav. Gestul e la fel de nepotrivit ca si revalorificarea tarii prin prisma liricii lui Eminescu ori a descoperirilor lui Coanda. O tara e mai mult de atit, e mai mult decit ceea ce cred actorii despre ea, e mai mult decit ceea ce-au scris unii despre ea si e mai mult decit produsul artistic finit al copiilor ei. O tara e mai mult decit tot ceea ce se crede sau se intelege despre ea, e un fenomen care trebuie sa se impuna prin sine insusi. Ceva ce trece de criteriile artei si ale stiintei.

Sa ma exprim altfel. Sint niste tari imprastiate prin lume despre care eu unul, cind aud, ma ia cu suris. Asta ca sa nu zic ca ma ia cu zimbet. Sint tarile alea mici, unele inventate prin anii ’80, altele prin anii ’90, imprastiate prin Europa si prin Orientul Apropiat prin care, daca treci cu masina si nu esti atent, le ratezi. In pofida dificultatilor indurate, in pofida dezaprobarii generale, in pofida microscopicului statut geografic si, cu atit mai mult, in pofida surisurilor pe care le vor fi stirnit, ele exista totusi. Nu isi cauta reconfirmarea decit in sine insisi, nici in personalitati locale, nici in diverse afirmatii ale personalitatilor mondiale. N-au nevoie s-o faca, pentru ca au orgoliu. Si orgoliul de tara e mai tare decit brandul de tara.

Ca atare eu, unul, ma bucur ca actorul Kevin Costner a multumit, in mod public, Romaniei. Dar nu e cazul ca Romania sa-i multumeasca si ea, la rindul ei, actorului Kevin Costner. Mai ales ca, indiferent ce-ar crede presa romaneasca in nesiguranta sa de sine, a facut-o deja.

Advertisements

Leave a Comment »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: