Blogul proletarului de tranzitie

December 24, 2012

Vremea colindelor

Filed under: Idei personale — proletaru @ 6:31 am

In timpul copilariei mele situatia colindelor era destul de bine precizata: existau atitea cite existau. Cu alte cuvinte, bagajul cintecelor de Craciun era unul limitat: zece, douazeci de melodii cu texte binecunoscute. La televizor nu prea “scapau” colinde; cind si cind, la emisiunea “Tezaur folcloric”, se intimpla sa auzi un colind, insa se alegea intentionat unul cu versuri laice, pentru a nu face trimiteri religioase prea explicite. Altminteri nu existau nici emisiuni dedicate, nici concerte specifice. Folclorul de iarna al romanilor din epoca de aur insemna, redus la esenta, Plugusorul, strigaturile Caprei si cintecele despre brazi si cetina.

Este, prin urmare, surprinzator sa constati ca dupa douazeci de ani, un post de televiziune dedicat muzicii populare se poate ocupa, de sarbatori, aproape in intregime de colinde. Cu toate astea, intrebarea care survine imediat e: cum e posibil? Colindele pe care le stiai tu erau intr-un numar teribil de limitat, ori azi numarul lor pare sa se fi multiplicat geometric. Prin care proces s-a putut intimpla asa ceva? Sa fi fost colindatul un obicei chiar atit de reprimat sub comunism, incit sa nu fi transparut pina la tine nici macar informatia ca exista, totusi, o abundenta a acestui gen muzical? Unde-au stat toate ascunse?

Vizionind, ieri, pe sarite, citeva canale de muzica populara, am aflat si raspunsul. Pe vremuri existau doua tipuri de colinde: alea standard, pe care le invatai, copil fiind, pentru a le intona mergind din casa-n casa (O ce veste minunata, Florile dalbe, Marut-margaritar, etc), si alea batrinesti, cu texte si melodii necunoscute, pe care le puteai invata la tara, daca gaseai niste batrini rabdatori si dispusi sa-ti impartaseasca din experienta copilariei lor. Astazi aceste tipuri aproape ca au disparut. Din primul tip de colinde a ramas, eventual, linia melodica. Au aparut, in schimb, colindul de import, colindul manea, colindul reggae, colindul etno-pop si melodia de chef ale carei versuri au specific de iarna si interpretii sint imbracati adecvat. Au aparut, de asemenea, si variatiunile de text, care au consacrat si o noua generatie de poeti: autorii de versuri destinate colindelor. Cei care ati crezut ca un colind este un cintec traditional, cu radacini in folclorul secular, v-ati inselat; se pare ca exista, realmente, niste tipi care scriu de zor versuri de colinde bazate pe permutari ale cuvintelor: iarna, dalb, alb, brad, impreuna, bun, Hristos, sfint, pamint, veselie, omenie, nea, stea, omat si, bineinteles, Craciun. Propriu-zis, nici nu e neaparat necesar sa scrie, doar sa rearanjeze niste termeni cu atentie la rima. Si un soft s-ar putea descurca acceptabil cu asa ceva, necesitind eventuale mici corecturi dupa insailarea produsului.

Dupa asta tot ce ai de facut e sa gasesti un interpret care sa poata prelungi fiecare vers printr-un mestesugit “a-a-a-a-a”, chiar si atunci cind nu e necesar sau dupa ce a devenit clar ca e momentul sa opreasca vocaliza. Iar daca nu se pricepe la asa ceva, exista intotdeauna un microfon cu efecte care sa poata suplini lacuna. Daca colindul e, in schimb, interpretat de un ansamblu, nu mai e nevoie de efecte, iar auditia devine infinit mai interesanta: fiecare dintre participanti va incerca sa impuna o nota personala partiturii proprii, asa ca ceea ce rezulta e aproape indescriptibil in cuvinte. Trebuie, cu alte cuvinte, sa auzi cu urechile tale despre ce e vorba.

Ca sa nu fiu critic chiar pina la capat, pot spune ca in timpul zapping-ului care a durat destula vreme am putut audia si o colinda adevarata, cintata de un maestru. Pare sa fi fost vorba de o intimplare singulara, dar aleg sa nu fiu sceptic, drept pentru care ma mai uit si azi. Va spun dupa aia cum a ramas.

Advertisements

2 Comments »

  1. Firește, rapsodul este Tudor Gheorghe, nu?

    Comment by Garlic_Dog — December 25, 2012 @ 4:02 pm | Reply

    • Este nenea Ioan Bocsa. Insa restul asertiunilor tale e adevarat. 😀

      Comment by proletaru — December 26, 2012 @ 5:01 pm | Reply


RSS feed for comments on this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: