Blogul proletarului de tranzitie

December 14, 2012

Vremea miturilor

Filed under: Idei personale — proletaru @ 7:06 am

Puterea doctrinei nu sta in informatia continuta, ci in momentul ales pentru a o face cunoscuta, laolalta cu mijloacele folosite pentru a o servi populatiei. Imi aduc aminte cum, in copilaria pe care mi-am petrecut-o sub regimul ceausist, credeam cu tarie urmatoarele lucruri: ca Eminescu e cel mai mare poet din univers, ca finalul de refren de la “Drumurile noastre, poate” contine versurile “Ceausescu, fericirea”, si ca Occidentul incepe si se termina la sirbi. Asta in conditiile in care mie imi placeau “Liliecii” lui Sorescu, stiam totusi bine piesa lui Dan Spataru si cunosteam si harta Europei. Insa, atunci cind venea vorba despre Eminescu incuviintam, automat: e mare, domnule!, cind fredonam “Drumurile noastre” imi scapa, din strafundurile subconstientului, versul cu Ceausescu, iar cind auzeam in jur vorbindu-se ca sirbilor le-a mers bine pina a fost Tito presedinte, mi se stringea inima: cum, care va sa zica acum le merge prost? Pai, daca lor le merge prost, atunci noua…? Si unde e, totusi, Occidentul?

Dupa Revolutie, am cunoscut reversul medaliei. Citiva exponenti ai hermeneuticilor deconstructiviste romanesti (gen Horia Roman Patapievici, Lucian Boia, CTP, Napoleon Savescu) imi serveau lovitura dupa lovitura: Eminescu n-a fost cel mai mare, “Miorita” nu e, in mod necesar, un exemplu al talentului liric popular, mostenirea noastra latina e nula, Mihai Viteazul n-a fost mare si brav iar in lupta de la Calugareni romanii au incasat-o crincen. Jos cu miturile, gata cu doctrina! Cu intentia declarata de a-i servi romanului “adevarul” verde-n fata, toate chipurile eroilor si literatilor dinainte au fost terfelite care mai de care, multe dintre ele chiar sub unghiul promiscuitatii; astfel am aflat ca Eminescu avea un slab randament sexual si ca Gala Galaction era fetisist. Opera unor autori pina nu demult importanti a cazut pe planuri secunde, umbrita cu totul de conotatiile nebanuite ale biografiei. Si, pina la urma, de ce n-ar fi asa? Doar sintem liberi, meritam sa aflam adevarul. Faptul ca judecind picanteriile biografice, ratam opera, n-ar trebui sa ne deranjeze. E conditia necesara a adevarului integral.

O doctrina trebuie, sigur, demontata si expusa pentru falsul ei, atunci cind ai mijloacele de a demonstra ca e falsa. Daca nu s-ar face asa ceva, lumea ar trai in eroare. Se pune insa o intrebare: orice doctrina trebuie demascat? Orice mit trebuie supus spectrului lamuritor? Este oare util sa demontezi o doctrina benigna cu orice pret? Ma intreb, cu alte cuvinte, daca este neaparat necesara si foloseste cuiva distrugerea unei imagini mitice, atita vreme cit aceasta imagine nu-i face rau? Cui i-a facut, realmente, rau sa creada in puritatea si talentul unic al lui Eminescu? Citi au avut de suferit de pe urma faptului ca au fost convinsi, vreme indelungata, ca Miorita e unica in Europa prin tema si prin lirica timpului sau? Cui i-a apasat constiinta faptul de a-l fi crezut pe Mihai Bravul de neinvins prin mijloace traditionale? Ca in cazul lui Mos Craciun: asteptam o vreme pina sa le spunem copiilor nostri adevarul, incredintati ca au nevoie de acest adevar, ca el e un pilon al tranzitiei spre maturitate. In realitate ar trebui sa le spunem: dragilor, recunosc ca eu sint cel ce s-a deghizat si cumparat cadourile pina acum, insa asta nu demonstreaza nimic. Nu e o proba a faptului ca Mos Craciun nu exista, e doar o demonstratie de iubire.

Personal, cred ca numai oamenii care permit unora dintre mituri sa-si pastreze aureola posibilului au, cu adevarat, har. Restul sint niste oameni nemultumiti de destin si aflati in posesia unui adevar efemer.

Advertisements

Leave a Comment »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: