Blogul proletarului de tranzitie

December 3, 2012

Istorie incomoda

Filed under: Idei personale — proletaru @ 6:43 am

Lucian Boia se intreaba, in ultima sa carte, “De ce e Romania altfel ?” si ajunge la concluzia ca nu e altfel si ca marea majoritate a esecurilor tarii deriva dintr-o nefericita conjunctie intre defectele romanilor, datul istoric si amplasamentul geografic. Cu alte cuvinte sintem un neam pripit si plin de umori, pusi in fata unei istorii neingaduitoare si aruncati in coada Europei, la poalele imperiului rus. Tot acest cumul de situatii nefavorabile face ca, in pofida inteligentei si experientei de viata romanesti, sa nu inregistram prea multe succese pe plan intern si international. De fapt nu inregistram aproape nici un succes, ci dimpotriva. Imaginea noastra e deterioarata fiindca si noi sintem un popor deteriorat si fiindca ne purtam cu sine tarele, pe care le etalam ori de cite ori avem ocazia, asa cum melcul nu se poate dispensa de casa si de destinul sau. Ne inchipuim ca sintem vitregiti fiindca sintem altfel, si nu sintem. Nici vitregiti, nici altfel. Singurul nostru mod de a fi altfel e neinregimentarea. Atita vreme am refuzat sa ne “potrivim” Europei, ca acum nici nu mai stim cum s-ar putea face acest lucru. Si uite ca episodul asta de incomprehensiune pica taman la momentul cel mai nepotrivit.

Pentru contemporaneitatea politica, Boia n-are nici un cuvint de lauda. Politice e subjugata de spagi, smecherie, inconsecventa si, poate cel mai rau, de meschinarie. Iar exagerarile sint la loc de cinste. Pe cit de impropriu e sa numesti ultimii ani de guvernare “dictatura”, pe atit de impropriu e sa numesti secventa ultimului referendum “lovitura de stat”. Sint niste exagerari care ar trebui sa ne puna pe ginduri. Dupa parerea mea, cine se obisnuieste sa discute numai in termeni hiperbolici, va ajunge curind sa nu mai recunoasca masura adevarata a lucrurilor. Poate ajunge sa numeasca schimbarea cuiva din functie, un dezastru, poate socoti renuntarea la cine stie ce lege, un cataclism. O remaniere poate deveni o crima, o invitatie la procuratura o incalcare fascista a drepturilor omului. Asta in timp ce crime autentice si abuzuri veritabile trec neobservate, pentru ca lumea e prea ocupata sa ia seama la cutare porcarioara pritocita in cazanele presei romanesti pina la maximum de fermentare. Caracteristica e deja comuna atit presei cit si politicienilor, iar latratorii de o parte si de alta a baricadei politice pot sa-si ia notite pentru viata civila ulterioara: exagerarea e nociva in masura in care compromite iereversibil simturile.

Cartea a fost, dupa cum ma asteptam, criticata de presa prezidentiala. Nu poti, domnule, sa vii in prag de alegeri cu o lucrare in care spui ca ceea ce gramezi de oratori au luptat sa convinga Europa ca a fost un abuz si o ticalosie (suspendarea presedintelui, care va sa zica) e pina la urma un act oarecare, marunt si digerabil. Pai ce facem? O fi istoricul asta impartial, dar pe socoteala cui? Noroc ca opul e compact si greu de parcurs, ceea ce inseamna ca n-o sa influenteze prea multa lume, incurajind mersul la vot din ratiuni exclusive de datorie cetateneasca. Nu, mersul la vot trebuie animat de ura si de incrincenare. Cum sa-i spui omului ca nu exista abuzuri apocaliptice si ca toate evenimentele politice din tara asta urmeaza “pattern”-ul mediocritatii? Daca ii trezesti constiinta civica si vrea sa schimbe lucrurile? Daca se hotaraste sa voteze ra-ti-o-nal?

Constat ca eu si cu Lucian Boia avem teme comune. Tocmai de asta nu-l vad bine. In epoca noastra, a fi impartial inseamna a-ti atrage antipatia tuturor taberelor. Unde mai pui ca nimeni nu te crede cu adevarat ca nu simpatizezi, in secret, cu dusmanii. Un om incomod le e incomod tuturor si, lucrul cel mai tragic, isi e incomod si lui insusi.

Advertisements

Leave a Comment »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: