Blogul proletarului de tranzitie

November 26, 2012

Tulburari hibernale

Filed under: Idei personale — proletaru @ 6:27 am

E greu sa iti pastrezi mintea limpede in societatea de azi. La concluzia asta am ajuns acum citeva zile, cind medicul de familie (de familie e un echivalent acceptabil, in limba romana, al lui “primary care physician”), ajungind la concluzia ca nu imbratisez viata cu destul entuziasm, mi-a prescris niste antidepresive. Slab-moderate, imi precizeaza, ca nu cumva sa imi inchipui ca mi-a pus la indemina reteta extazului farmaceutic. Zic: domnule, la ce-o sa ma ajute astea? La care omul imi arata ca insusi felul acesta de a pune problema e un semnal de alarma, drept pentru care e convins ca diagnosticul e bun. Pai, zic, in conditiile in care ar fi existat pilula magica in societatea ateniana veche, ar fi fost innabusite din fasa cel putin trei sau patru doctrine filosofice. Cinici, sceptici, stoici si peripatetici si-ar fi pierdut fie tema reflectiei, fie propensiunea catre ea. Ce-ar fi fost istoria gindirii fara ei si, mai ales, fara influentele lor? Omul, un tip masiv si bonom, cu discurs lent si miscari domoale, recunoaste ca nu e in tema cu doctrinele respective, dar nici nu pare convins ca viata lui actuala ar fi fost substantial modificata in lipsa lor, drept pentru care mi-am luat reteta si am plecat.

In prima zi de tratament n-am simtit nimic. Am mincat, baut si dormit destul de bine. In a doua, lucrurile s-au schimbat. N-am dormit aproape deloc si am avut privirea incetosata intreaga zi; mi se dilatasera pupilele ca unui morfinoman. Intr-a treia, mai exact astazi, m-am simtit ca un boxer caruia tocmai ii fusesera inmuiate oasele; am zacut in pat aproape toata ziua. In tot acest interval, procesul gindirii mi-a fost cel putin impleticit; am vorbit in propozitii scurte si am avut mereu senzatia ca n-am mare lucru de spus. N-am simtit nevoia sa-mi explic, nici mie, nici celorlalti, nimic. Pina si acum, cind scriu, realizez ca nu mai am in minte o unitate a ideilor, ceea ce s-ar traduce de regula intr-un paragraf ori un sir de fraze cu o teza centrala. Meditez la fiecare propozitie in parte, ma preocupa forma si caut cuvintele potrivite. Ma comport ca un maniac al formei. In tot acest timp continutul frazei e procesat in frinturi, secvential. Ideile nu se mai leaga de la sine, sint izolate si trebuiesc aduse cu forta una linga cealalta. A trecut mai bine de jumatate de ora de la primul rind scris.

Intr-adevar, lucrurile care ar fi trebuit sa ma alarmeze, apatia, stupiditatea indusa, ceata vederii si a judecatii, nu ma alarmeaza deloc. Vorbesc despre ele, despre efectele lor, dar nu ma simt amenintat de ele. Probabil asta e ideea care i-a calauzit pe creatorii medicamentului: sa-ti amorteasca reflexia si tu sa accepti lucrul asta ca pe ceva de la sine inteles. Nu te deranjeaza ca aluneci in platitudine, nici ca imaginatia nu mai iti functioneaza decit la o zecime din capacitate. Ori daca e ceva cu adevarat tragic intre cele care i se pot petrece individului, alterarea imaginatiei mi se pare cel mai nenorocit lucru. Sa nu mai poti visa, sa nu iti mai poti permite zborul, dreptatea, succesul, sau, mai exact, lumea in care toate acestea sint posibile. Caci daca in depresii sclipirea idealurilor inca mai exista, in remediul depresiei nu mai exista nimic. E numai un gol care, contrar ratiunii, te multumeste.

Si pentru ca in zilele ce urmeaza s-ar putea sa devin tot mai prost, va recomand sa va pregatiti pentru tot ce e mai rau. Miine as putea publica niste bancuri porcoase, poimiine niste poze cu pisici jucause. Dar, pina la urma, ce poate fi rau in asta? Aud?

Advertisements

1 Comment »

  1. să nu mai scrii deloc.. ai prieteni virtuali..

    Comment by geo — November 26, 2012 @ 6:37 am | Reply


RSS feed for comments on this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: