Blogul proletarului de tranzitie

November 16, 2012

Cind iti e lumea mai draga?

Filed under: Idei personale — proletaru @ 6:20 am

O prietena imi relateaza un soi de anecdota, inregistrata personal la pomana unui mort. Preotul este sunat in timpul mesei si chemat la un botez, drept pentru care individul ofteaza cu naduf: “Te cheama astia cind ti-e lumea mai draga!” Evident, paradoxul amuzant e ca omului ii era draga lumea taman la festivitatea care circumscria prohodul cuiva, dar il intrista misiunea nou-incredintata de-a celebra venirea unui nou-nascut pe lume. Fie privim cazul cu umor, fie cu acreala, ramine o intrebare: cind anume ne e lumea draga si de ce?

Lumea, in principiu, e totalitatea oamenilor, dar poate insemna si mediu inconjurator. Poate insemna si firescul vietii. Poate insemna si distractia pura. Poate insemna tot ceea ce ti se pare amuzant si e, in acelasi timp, specific imediatului. Ar putea insemna si viata, dar intr-un sens mai restrins. Autorul expresiei facea cu siguranta o distinctie intre lume si viata. Exista si expresia “a-ti fi draga viata”, dar ea nu sta pe acelasi calapod cu “a-ti fi draga lumea” sau a fi “om de lume”. Distanta dintre ele e distanta dintre a-i apartine vietii, a memora si iubi tot ceea ce iti ofera aceasta, si a-i apartine lumii, adica a uita. A uita viata si proprietatile sale constante, inlocuindu-le momentan cu proprietati variabile. A trai in imediat.

Cazul preotului de adineauri e relevant. Atunci cind iti e “draga lumea”, esti deseori predispus la paradoxuri. Dupa cum am vazut, preotilor le e draga lumea atunci cind tot ceea ce o reprezinta e lumescul: oameni care beau, joaca carti ori fac politica. Daca asta se intimpla la pomeni, atunci cind de regula momentul ar trebui sa fie unul trist, n-ai ce face. Asta e, trebuie sa iei lumescul de acolo de unde ti se livreaza. Doctorilor le e si lor draga lumea atunci cind au de-a face cu ceea ce e mai mundan in alcatuirea omului: trupul si bolile sale. Trupul e lumesc, bolile iarasi, banii incasati pe incercarea de tamaduire cit se poate de lumesti. Filosofii iubesc si ei lumescul: e materia lor prima. Chiar daca in aparenta interesul lor il reprezinta spiritul, lumea e orizontul si mediul lor de activitate. Marea majoritate a activitatilor acestor profesii sint ale lumii si pentru lume; e firesc ca si formele de deconectare ale performerilor sa fie gasite tot in vecinatatea acestor preocupari.

Exista, in schimb, si oameni carora lumea le e draga intr-un mod aparte, mai exact atunci cind ea, de fapt, nu e prezenta. Hristos insusi s-a sihastrit din dragoste de lume. Marilor fizicieni si chimisti le e draga mai curind lumea nevazuta decit cea vazuta. Cititorilor pasionati le e draga lumea, dar nu cea din realitatea palpabila, ci aceea dinapoia textului. Iar mie, de la pupitrul de la care am ajuns, prin forta imprejurarilor, sa raspund cu amabilitate tuturor intrebarilor, din locul din care mi s-a oferit posibilitatea sa cunosc si sa leg prietenii cu mii de oameni, recunosc ca imi e mult mai draga lumea nepopulata, lumea lui Robinson.

Advertisements

1 Comment »

  1. mie lumea mi-e draga cand lumii ii e drag de mine

    Comment by Vineri — November 16, 2012 @ 11:35 am | Reply


RSS feed for comments on this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: