Blogul proletarului de tranzitie

November 9, 2012

Misterele fiscului

Filed under: Idei personale — proletaru @ 8:18 am

Un prieten, taximetrist de profesie, filosofeaza pe marginea meseriei. Si nu-i vine greu, dat fiind ca acasa, in Romania, a absolvit, cu brio, sociologia. Dar cum nu e pentru cine se pregateste… In fine, imi spune ca din toate meseriile Americii, cea de taximetrist si cea de chelner sint unicele care mai au de-a face cu cash. Nu la cotele de odinioara, insa mai exista si acum oameni care isi platesc cursele cu bani gheata si lasa bacsis tot bani gheata. Bacsisul oferit pe card e impozitat. Daca mai exista, caci de multe ori cititoarele de carduri din masinile taximetristilor clacheaza. E greu sa ramii conectat la reteaua bancara atunci cind esti mereu in miscare. Clientii au vazut cum merge treaba, uneori iti dau intr-adins carduri cu creditul consumat, le incerci de citeva ori dupa care te lasi pagubas. Putini taximetristi isi lasa masina aiurea, cu semnalizatoarele aprinse, ca s-o ia la plimbare alaturi de client in cautarea unui automat de debit. Pe linga riscul amenzilor (in America locurile de parcare sint in perpetua criza), mai sint si nervii, si timpul pierdut, timp care-ar fi mai judicios alocat pentru o noua cursa.

De ani buni de zile nu mai sint firme care-si platesc angajatii cu bani gheata. Ar avea voie s-o faca, insa numai in teorie. In practica, filmele care evita lucrul prea detaliat cu bancile sint mereu pasibile de controale din partea IRS-ului. Daca nu vor sa lucreze cu banca, inseamna ca au ceva de ascuns; poate eludeaza taxele, poate incurajeaza munca la negru, poate spala bani. Pentru toate chestiile de mai sus pedeapsa nu inseamna doar amenzi ori sechestrari de bunuri, ci ani de puscarie. Pentru ca cine aduce atingere sistemului financiar al Statelor Unite e criminal in toata regula.

Poate ca durerea cea mare, in aceasta administratie de salbatica fiscalitate, nu e atit apasarea taxelor cit sinuozitatea voita a sistemului. Partea de umbra a impozitarii. Nimeni, pina acum, n-a reusit sa elucideze cu exactitate unde se duc chiar toti banii extrasi de stat prin sistemul de taxe. Impozitul pe salariu e una, insa dupa el vin taxele pe abonamentul de cablu, de internet, de telefonie, de electricitate ori gaz, pe chirie si alte angarale. Parti distincte din acesti bani se duc, defalcate, catre stat, si fie le vezi inregistrate nominal pe desfasurator, fie inserate sub denumirea “incasari diverse”, e imposibil sa le dai de urma. Degaba vrei sa mergi pe firul banilor, degeaba incerci sa afli ce se ascunde inapoia denumirilor si ale acelor cifre intotdeauna variabile – semn ca calculatoarele statului adauga ori scad, neobosit, un numar enorm de cifre si fractiuni in raport cu fiecare dolar pe care-l platesti in plus ori in minus catre corporatiile care-ti livreaza ceea ce tu numesti strict necesar. Nu poti elucida misterul taxelor si nici logica lor structurala. Nu poti sti, cu alte cuvinte, cit din ceea ce platesti se duce unde trebuie si cit ti se ia din greseala; nu cunosti nici destinatia corecta si nici ce soarta au banii odata ajunsi acolo. Tot la fel nu stii, la regularizari, daca suma restituita e repararea unui calcul injust, sau pur si simplu o suma orientativa, dedusa circumstantial.

Cum spunea si prietenul meu: intr-un singur fel te obisnuiesti cu furtul din buzunarul propriu. Atunci cind nu stii cit ai acolo. In SUA, aproape nimeni nu stie cit cistiga si, implicit, cit pierde. Lumea e fericita sa-si cultive iluziile pe mai departe. Sistemul distributiei fragmentare de bani si informatie, gindit de niste magnati ai inceputului de secol trecut si perpetuat de cei ai secolului nostru, e genial si va ramine in istorie. Iar istoria asta va ramine, la rindul ei, nescrisa.

Advertisements

Leave a Comment »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: