Blogul proletarului de tranzitie

November 4, 2012

Stinga si dreapta

Filed under: Idei personale — proletaru @ 5:48 am

Explicatiile pentru care cineva imbratiseaza o doctrina politica sint variate si de regula variaza intre sofisticarie si simplicitate absoluta. De pilda, am auzit vorbindu-se despre optiunea dreptei care ar fi sinonima cu respectul pentru tezaurul spiritual al spatiului nord-atlantic, dupa cum am auzit vorbindu-se si despre faptul ca dreapta e mai placuta lui Dumnezeu, de vreme ce alege sa-i dispuna pe cei privilegiati la dreapta Sa. Stinga e, si ea, cind apoteoza umanismului, cind orientarea ideala pentru sarmani si obiditi. Fiecare explicatie merge, fireste, catre un anume public tinta, incarcata din capul locului cu platitudinile aferente si exprimind un adevar partial. Fiecare reclama e facuta sa “vinda” inca odata, cui trebuie, doctrina unuia care isi aminteste de ea la un interval de cel mult patru ani. Asa se intimpla in toata lumea, fireste, dar in Romania cotele fenomenului sint de-a dreptul hiperbolice.

Motivul care face ca stinga romaneasca sa nu fie, actualmente, nici mai buna, nici mai rea decit dreapta (si invers) nu sta nici in trecutul nostru istoric, nici in interpretarile bune sau rele pe care le capata doctrina de partid. Sta in incapacitatea ideologiilor de a-si modela reprezentantii. Cu foarte putine exceptii, majoritatea politicienilor romani nu au nici cea mai mica intentie de a crea o strategie de lucru conforma programului de partid. Nimeni nu ia in seama tendinta formatiunii politice pe care a imbratisat-o sau, mai rau, nici n-o cunoaste. Nu se stie exact nici daca stinga actuala mai respecta linia stingii traditionale, dupa cum nu e prea clar daca dreapta mai e dreapta stiuta. Dar daca nu sint cele stiute, ce sint ele?

In Romania sub un regim de stinga s-au dat legi care au descentralizat institutii de interes national, au creat posibilitatea unor privatizari cel putin primejdioase pentru interesele statului roman si i-au ingradit acestuia controlul fata de afacerile contractorilor sai. Sub un regim de dreapta statul a scos din circuitul muncii, platindu-le pensii si disponibilizari substantiale, un numar de oameni care a depasit media pensionatilor si disponibilizatilor din regimul anterior, stingist. Stinga postdecembrista a creat, din neant, mai multe corporatii decit ar fi fost normal (daca normal ar fi oriunde in lume pentru un regim politic de stinga sa gireze corporatismul), cel putin jumatate din acestea neexistind decit pentru a disloca finantele statului. Dreapta, in loc sa protejeze firmele mici si mijlocii, a decimat jumatate din ele aplicindu-le un regim de taxare socialist. Tot dreptei i-au trebuit, daca-mi amintesc bine, saisprezece ani ca sa condamne public comunismul, iar mai tirziu aceeasi dreapta si-a demolat traditia istorica, infierind monarhia si pe ultimul reprezentant in viata al dinastiei Hohenzollern. Poate gresesc, dar am sentimentul ca in tara romaneasca ceva e invers. Voi ce credeti?

Pina la urma durerea nici nu e ca lucrurile s-au inversat si ca ideologiile au schimbat portile. Durerea e ca nu stii niciodata, atunci cind ii auzi pe politicieni laudindu-si optiunea de partid si invitindu-te s-o urmezi, despre care dreapta sau stinga vorbesc. Alea romanesti, sau alelalte, din restul lumii?

Advertisements

Leave a Comment »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: