Blogul proletarului de tranzitie

October 23, 2012

Arta si compromis

Filed under: Idei personale — proletaru @ 6:05 am

Ma gindeam, mai devreme, la faptul ca marii nostri inaintasi isi capata stralucirea mai putin pentru fapte, si mai cu seama pentru ca au trait in trecut. Imaginea lor nu comporta nici o pata pentru ca nu retinem decit gloria si faptele lor, nu si viata cotidiana pe care au dus-o, cu tribulatiile ei de rigoare. Nici unul dintre noi n-a fost martorul compromisurilor pe care si ei trebuie sa le fi facut – compromisuri despre care stim, acum, ca pina si oamenii considerati superiori ai vremii noastre le fac. Din aceasta pricina se intimpla ca, in ultimele zile, talentul lui Cartarescu, eruditia lui Liiceanu si geniul lui Plesu ne cad ceva mai greu, pentru ca ii percepem prinsi in lamenturi lumesti care ne par nelalocul lor intruchipate de asemenea protagonisti. E ca si cind l-ai surprinde pe Domingo fredonind “Perinita”. Te izbeste nepotrivirea.

In ce consta problema? E, nici mai mult nici mai putin, o situatie triviala si se refera la niste fonduri discretionare care le-au stat pina nu demult la dispozitie acestor oameni mari ai literaturii noastre si care, foarte recent, au fost suspendate prin decizie politica. Ca sa fiu onest pina la capat, trebuie sa va marturisesc ca viermele material al acestei lumi nu m-a contagiat in asa masura incit sa pot uri oameni de exceptie numai pentru ca au mai multi bani decit mine. Dimpotriva, cred literalmente ca ar trebui pusi deoparte niste bani ai statului roman cu destinatia exclusiva pentru oameni de stiinta, arta ori literatura care ne-au dat, de-a lungul anilor, autentica lor masura si proportie. In acest context, gasesc deranjanta o reforma a statului care sectioneaza fondurile unor intelectuali de inalta talie pentru motive meschine.

Pe de alta parte insa, marturisesc si o durere sufleteasca atunci cind ma confrunt cu lamentul unui om de valoare pe altarul banilor. Inteleg sa-ti exprimi suferinta furtului unei opere, inteleg sa-ti exprimi nemultumirea fata de nedreptatile Academiei Suedeze, inteleg sa deplingi soarta literaturii in genere, in Romania. Sint tristeti care tin de bransa si de resortul unui intelectual cu tinuta, si ele n-au cum sa se intoarca impotriva sa. Insa atunci cind un om superior isi pierde cumpatul inaintea unui deficit financiar si alege sa-si faca public lamentul privitor la bani si afaceri, mi se pune un nod in git. Iar cind aud ca printre mecanismele de protest ale unui intelectual rasat se numara si santajul, mai precis amenintarea cu auto-exilul, las la o parte tulburarea metafizica redevin sobru. Redevin sobru si ma intreb cam ce sume trebuie sa fi fost puse in joc pentru a-l aduce pe un titan al scrisului la conditia de negustor de hala. Si intrebarea ramine in aer.

De-a lungul istoriei se cunosc nenumarate cazuri de oameni mari care au trebuit sa isi sacrifice unele principii pentru a putea obtine lucruri altminteri imposibil de obtinut. Istoria ii retine, din aceasta pleiada, doar pe acei indivizi care au avut in vedere, in intentiile lor, binele general. Tot lor li se si iarta compromisurile. Celorlalti, care s-au sacrificat pentru binele personal, li se ciunteste din glorie. Unui Dan Desliu ii pastrezi o amintore pioasa, in vreme ce unui Eugen Barbu ii rezervi un suris strepezit. Ori Mircea Cartarescu, un rar privilegiat al gloriei literare in timpul vietii, chiar al tineretii, cred ca ar trebui sa se mai gindeasca odata la situatia lui de autoritate spirituala inainte de-a pune problema la nivelul lui Mitica Dragomir.

Advertisements

Leave a Comment »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: