Blogul proletarului de tranzitie

October 16, 2012

Populisme

Filed under: Idei personale — proletaru @ 5:22 am

Azi iar o dau in politichie – si rau fac. Dar ma lasa nervii, din varii motive, iar a face metafizica atunci cind ai nervii intinsi la maximum nu se poate. Mai bine te relaxezi la un pahar de analiza simpla, urbana si neaosa. Asta, sigur, daca politica nu constituie la rindul ei un motiv de nervi. Si pentru mine, mai ales in ultimul timp, politica pare ceva mai relaxanta decit alte activitati. Nu de alta, dar m-am convins ca e imposibil ca in Romania sa existe politicieni care sa dea randament si, mai cu seama, rezultate. Cu oricit credit i-ai investi, tot e prea mult pentru capacitatea lor.

Fac o paranteza. S-a tot spus: domnule, politicienii nostri ar da randament daca ar fi lasati sa lucreze, dar li se pun mereu bete-n roate. Tot la fel am crezut si eu pina acum o vreme, cind mi-am reexaminat viziunea. Nu ne dam seama imediat, insa de fapt chiar asta inseamna politica: divergenta de opinii. Inseamna a incerca sa elevezi societatea vremii tale tocmai atunci cind ti se opun destui. Sa faci ceva pe fond de impotrivire generala. Structura politica in care toti iti cinta-n struna si poti sa-ti pui in aplicare principiile netulburat nu e buna; din unghi istoric, ea se numeste fie comunism, fie nazism. E limpede ca un bun politician trebuie neaparat sa-si faca treaba pe fondul mai multor rezistente. Daca n-o face si asteapta guvernarea lejera, e prost. Prost politician. Si Romania, din nefericire, geme de politicieni prosti care se amesteca, lejer, cu politicienii escroci (adica tagma celor care din capul locului nu si-au propus sa faca nimic pentru societate).

In fine, sa revin. Inteleg, astfel, ca Gigi Becali a fost importat de urgenta in Partidul Liberal, pentru ca actualul guvern se afla in scadere de popularitate si n-are pe nimeni cu priza la omul simplu, la electorul care nu-i intelege pe marii analisti ce se lupta in direct la televiziune. De vreme ce Dan Diaconescu, idolul gospodinelor telenovelistice si al sfertodoctilor nationalist-gorilieni, s-a dat pe fata cu opozitia, era necesar ca si puterea executiva sa-si adjudece un alt idol, idolul vaduvelor rimelate si al enoriasilor de mahala. Ma vor ierta, fireste, oamenii de buna credinta care il iubesc pe “domnu’ Dan” si cei carora Becali le-a facut impresia unui Mecena al sarmanilor, caci nu ei sint vinovati nici pentru ca n-au de unde alege, nici pentru ca merg pe mina liderului strident, irascibil si bipolar. Ma gindesc, numai, ca spectacolul pentru cistigarea electoratului demarat de principalele partide aflate in lupta e abia la inceput. Ele deja isi pun, cu siguranta, intrebarea cum sa-si adjudece restul electorilor.

Poporul are multe pasiuni, si prin urmare multi lideri; si Plesu e un lider, si patriarhul Daniel, si nici unul din ei nu se va sfii sa faca reclama opozitiei curente. Dincoace, pentru guvern s-ar putea sa faca lobby Gheorghe Hagi si Adrian Minune. E o ocazie unica sa vezi pe viu mecanica aderentelor din societatea romaneasca, unde, vorba lui Camil Petrescu, nimic n-are inceput si sfirsit. O sa-l vezi pe Cartarescu facind campania “noii drepte” in rind cu Aurel Tamas si cu Puiu Codreanu, in timp ce dincoace, doctorul Bradisteanu si istoricul Dinu Giurescu vor trebui sa accepte compania si intonatiile lui Adi Minune. Oamenii vor vota in ritmul manelelor, al micilor, al sarmalelor, al moastelor purtate prin orase, al vorbelor de spirit imprastiate prin portavoci. Vor vota, si oricum vor vota, vor vota prost.

O intrebare legitima: daca, de pilda, tin cu Steaua, sint cititor de Plesu si mi se pare ca Aurel Tamas are voce, cu cine ar trebui sa votez? Si o a doua: presupunind ca ajung, printr-o misterioasa deductivitate, sa identific personajul cu care votez, ar trebui sa mai astept ceva de la el, sau aici se termina totul?

Advertisements

Leave a Comment »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: