Blogul proletarului de tranzitie

October 8, 2012

De la grandomanie la meschinarie, fara escala

Filed under: Idei personale — proletaru @ 4:54 am

Cine citeste “Orizonturile” lui Pacepa e uimit de capacitatea lui Nicolae Ceausescu de-a gestiona si trafica informatii secrete, influenta, bani si tehnologie. Pentru ca Ceausescu e un spion, ceva mai bine plasat decit agentii de teren, dar nu mai putin spion. Lupta lui, in anii ’70, e legata de furtul de informatie si tehnologie occidentala, de ridicarea Romaniei la statut de super-putere economica si industriala in Est, de depasirea legaturii necesare cu Moscova prin alcatuirea unei retele romano-arabe in care Romania furnizeaza resurse agriculturale si informatii despre puterile occidentale cu care este prietena si primeste in schimb petrol si bani. Pacepa e hotarit sa-l discrediteze cu totul pe Ceausescu in ochii lectorilor sai americani, drept pentru care da totul afara: comploturile cu Arafat, implicarea in mafia petrolului, implicarea in acte de terorism, crime, rapiri ori sechestrari, recrutarea de agenti americani, prin santaj ori oferte financiare, din rindul persoanelor cu influenta si cu acces la Casa Alba, furtul de tehnologie vestica printr-o retea vasta de spioni plasati in intreprinderi de renume. Ceausescu e un 007 de fotoliu, insa la fel de periculos ca si personajul cinematografic aflat in perpetua lupta pentru viata si secretele sale.

Ceea ce se citeste cu usurinta printre rindurile scrise de spionul preferat al lui Ceausescu, e ca presedintele comunist are o minte imperialista. Are mania expansiunii tehnologice si a propulsarii Romaniei in topul tarilor puternice din Europa. Se preocupa de armament, de fabricarea masinilor de razboi, de constructii, de micro-tehnologie, de exploatarea pamintului. Are fir direct cu centrele de productie miniera, calculeaza constant cresterea cantitatii de aur din trezorerie, numara tancurile si avioanele si traseaza, pe hirtie, directia unde trebuie dusa cea mai noua recolta de cereale. Are, fireste, sentimentul ca toate ii apartin, si e asemenea unui individ care nu face decit sa-si administreze averea personala. Dar in acelasi timp are obsesia de a-si lega numele de succesul tarii, vrea ca si clevetitorii sa exclame, aferati, ca cizmarul incult din Est i-a batut de i-a zvintat pe occidentali la propriile lor jocuri si cu propriile arme. E maniacul triumfului de “brand”, indiferent prin ce mijloace, lucru care l-a si pierdut.

Sigur ca poporul are dreptate sa-l invinuiasca, pentru ca orbit de patima acestei expansiuni, Ceausescu i-a gituit dreptul la un trai omenesc. Insa nu poti, din unghiul evenimentelor actuale, sa te gindesti fara o anume melancolie la obsesia lui pentru detenta economica in Est. Sa arunci milioane de dolari pentru recrutarea de spioni, pentru furtul de tehnologie, pentru reproducerea ei in interiorul tarii, pentru recoltele bi- ori tri-anuale, pentru sfredelirea necontenita a pamintului nu e un lucru oarecare. Iti e limpede ce s-a vrut: ca Romania sa devina o China in miniatura, o autarhie care trebuia nu supravietui, ci trai bine in Europa indiferent de conditiile continentale. Punind problema in termenii privilegiatilor post-decembristi pentru care evolutia tarii n-a insemnat nimic in raport cu evolutia personala, in raport cu achizitiile, pamintul adjudecat, casele de vacanta si depunerile in bancile occidentale (sau orientale), nu e deplasat daca te intrebi: domnule, ce-ar fi fost daca…?

Ceausescu a fost un accident al istoriei. De acum inainte, singurul act de spionaj pe care-l va face un presedinte roman, va fi sa traga cu ochiul daca in camara de protocol e destul Curvoisier cit sa ajunga pina la urmatoarea campanie electorala.

Advertisements

Leave a Comment »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: