Blogul proletarului de tranzitie

September 16, 2012

Dinamita ca decoratiune interioara

Filed under: Idei personale — proletaru @ 6:38 am

Cea mai noua operatiune de provocare a opiniei publice din Orientul Mijlociu, “Operatiunea Youtube” a si inceput. A inceput cu mult mai multa vreme inainte decit si-ar fi putut da seama pina si cel mai atent observator al surselor crizei internationale, si a antrenat mult mai multe controverse decit ar fi fost normal. Ca atare, se constata deja un numar substantial de morti si raniti in legatura cu evenimentele, iar incidentul ia amploare, anuntindu-se represalii inimaginabile. Sau, ma rog, daca ultimul secol cu razboaiele sale mondiale si coloniale a reprezentat ceva, imaginabile.

In zilele astea, numai american nu e bine sa fii. Islamistii te vor mort, dar nici celelalte natiuni nu te privesc altfel decit cu ochi suspiciosi si cu incruntare. Pina si in NATO exista fierbere; multi nu mai vor sa slujeasca un interes unilateral si sa se implice in ceva ce nu are decit consistenta unui razboi SUA versus mapamond. Discursul de acum douazeci de ani (“sustineti-ne ca sa va sustinem!”) nu mai prinde; financiarmente, Statele Unite sint prabusite, si asta nu pentru ca sistemul de taxe n-ar umple temeinic buzunarele Statului, ci pentru ca acestea au gauri imposibil de astupat, si anume criza de lichiditati, datoriile, somajul, cheltuielile de razboi si nu in ultimul rind cheltuielile de campanie. Si uite asa se face ca, incet-incet, America s-ar putea sa trebuiasca sa-si duca razboaiele de una singura.

Relativ la afacerea filmuletului batjocoritor la adresa religiei islamice aparut pe Internet, pare evident ca tensiunile din jurul lui au crescut tumoral, alimentate din plin atit de cei interesati in transarea conflictului israeliano-iranian, cit si de cei care nu vor sa-l mai vada reales pe actualul presedinte american. E aproape evident ca mina forte in asezarea cartilor pe masa razboiului provine tot din Statele Unite: aici sint investitiile, aici hackerii, aici trebuiesc aduse profiturile. Dincolo e numai ura, seaca si acaparatoare.

Daca e sa ma gindesc si la masinile de razboi, trebuie sa constat ca cea americana e, totusi, imperfecta: nu e spatiu pentru experimente nucleare, nu sint bani destui pentru tehnologie, e tot mai greu sa contractezi voluntari care sa fie, in prima faza, spalati pe creier, si intr-o a doua, consiliati terapeutic. In schimb, masina islamica e perfecta: o multime dezlantuita, cu care nu se poate negocia, infuriata de o simpla idee. Caci aproape nici unul dintre cei care rup portile ambasadelor americane din Orientul Mijlociu n-au vazut filmul respectiv si nici nu-l vor vedea. Religia le interzice. Unii s-au mobilizat din principiu, insa cei mai multi s-au mobilizat pentru o inchipuire.

Sa ucizi pentru o inchipuire e insusirea cea mai apropiata de criteriul soldatului perfect, care ucide pentru a ucide. Cei care se joaca cu o asemenea forta o fac numai atunci cind n-o inteleg. Ori la ignoranta geo-socio-politica, americanul e campion.

Advertisements

3 Comments »

 1. 🙂 credeam ca doar in Romania sunt politicieni care emit inepti – da vad ca si america nu duce lipsa de asemenea specimene… e \”mortal\” discursul lui Mitt Romney (care mai este – vb. lui Vanghelie – candidat la Casa Alba pt. presedentie ) – \”Lumea are nevoie de un leadership american. Orientul Mijlociu are nevoie de un leadership american si am intentia sa fiu un presedinte care întruchipeaza acest leadership pe care America îl respecta si care noi vrem sa fie admirat oriunde în lume\” si asta e cea mai tare fraza – \”Când privim lumea astazi, se pare ca suntem la mila evenimentelor în loc sa le provocam noi. Ori, una dintre calitatile esentiale ale Americii este de a provoca evenimente\”… cu un asemenea lider mondial numai lapte si miere o sa fie in Orientu Mijlociu …
  ca sa inchei intr-o nota optimista – cred ca maiasi au gresit doar cu 1 – maxim 2 ani sfarsitu lumii 🙂

  Comment by alexegaby — September 16, 2012 @ 12:01 pm | Reply

  • Sa stii ca discursul nationalist sau furibund xenofob, cu pectorali umflati la vederea drapelului american, il au aici doar politicienii. Americanii de rind nu au gena nationalista; daca au avut-o, ea s-a asanat dupa cele citeva decenii la rind in care SUA a fost luata cu asalt de emigranti. In momentul de fata, singurul sentiment al populatiei e ingrijorarea; daca acum douazeci de ani le explicai ca te duci sa faci razboi cu un dictator care isi masacreaza poporul, acum nu mai ai ce sa le explici. Oamenii simt ca termenul “interes american” nu mai are valoare. Ei deja au devenit victime ale recesiunii, deocamdata controlate, ori asta e mai dureroasa pentru multi decit terorismul. Vezi, intr-un fel americanii de rind sint obisnuiti cu terorismul, caci in fiecare an apare la rampa cite un killer in serie desprins chiar din populatia autohtona. Dar cu recesiunea prelungita nu sint obisnuiti. Pe chestia asta, vei vedea ca discursul xenofob n-o sa-i cistige lui Romney multa aderenta.

   Comment by proletaru — September 16, 2012 @ 1:32 pm | Reply

   • din pacate cand politicieni reprezinta o natiune nimeni nu-i intreaba pe cetateanii de rand daca e de acord sau nu cu ineptiile debitate de cel ales sa-l reprezinte…

    Comment by alexegaby — September 16, 2012 @ 6:44 pm


RSS feed for comments on this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: