Blogul proletarului de tranzitie

September 13, 2012

Din trecut

Filed under: Idei personale — proletaru @ 3:56 pm

Prin anii ’60 predomina in Romania literatura de partid. Citind opurile beletristice care apareau in momentul respectiv, puteai sa constati ca personajele lor nu se mai confruntau cu sentimente uzuale si nu mai traiau niste intrigi obisnuite. Dimpotriva, oamenii isi asumau cu seriozitate dileme care gravitau in jurul randamentului industrial, productiei agriculturale, demascarii sabotorilor din intreprinderi etc. Nu mai puteau dormi noaptea din cauza lor, iar necesitatea rezolvarii problemelor societatii, sau macar a confruntarii deschise cu acestea, friza patologicul. Acesta era “omul nou”, vehiculul unor idei care nu-i apartineau si eroul unei literaturi proaste dar bine retribuite, literatura care a continuat sa existe, ceva mai diluata, pina in ’90.

In mod normal as sustine, privind cu un suris in coltul buzelor catre acest trecut doctrinar, ca totul a fost simpla literatura propagandistica. Asta daca nu mi-as aminti ca, pe la inceputul deceniului al noualea, taica-meu umbla zilnic cu o servieta in care purta niste hirtii la care lucra, uneori si pina noaptea tirziu, facind in marginea lor diverse calcule si grafice. In primavara lui ’84 el prezenta in fata unei comisii o inovatie care sporea capacitatea de prelucrare a metalelor in laminoarele existente in acea vreme la Combinatul Siderurgic. Si as spune ca e vorba de simpla fictiune, daca nu mi-as aminti ca si maica-mea umplea, inainte de concursurile scolare, sufrageria cu copii, carora le transmitea informatia pe care, dintr-un motiv sau altul, n-o primisera la clasa. Totul gratuit, totul lipsit de alt interes decit acela al rezultatelor. Al randamentului.

Odata cu caderea comunismului, s-a abandonat tendinta de modificare a gindirii individuale. Proiectul “omului nou” a cazut, la un loc cu literatura care ii atribuia constant individului preocupari nefiresti. Nu s-a mai dorit, cu alte cuvinte, “corectarea” omului, majoritatii liderilor parindu-li-se ca omul e in regula asa cum e, cu preocupari mundane si inclinatii banale. De fapt, asa era si normal sa se petreaca, sa fie lasat individul in pace, sa i se permita sa inteleaga lumea asa cum vrea. Iar parintii mei au trebuit, vrind nevrind, sa accepte ca incercarea lor de a imbunatati sistemul si de a crea rezultate era falsa, nu era ceea ce-si doreau cu adevarat. Cineva le sadise anumite ginduri in minte, cineva ii programase. Finalmente, nu mai aveau nevoie sa urmareasca progresul general, ci isi puteau vedea de progresul personal.

Cu toate astea, in mod paradoxal, dupa citiva ani de la abandonul literaturii impuse, a scolii formative ideologic, dupa citiva ani de la postularea libertatii de gindire si de actiune, Romania nu mai avea aproape nimic. Nu mai avea productie industriala, nu mai dadea zeci de tone de recolta la hectar, nu mai extragea vagoane de minereu, nu mai avea elita stiintifica, nu mai producea performanta scolara. Sigur ca nu pot afirma ca respectiva performanta a fost corelativul comunismului, ar fi absurd. Dar ceea ce e la fel de absurd e ca nu pot afirma contrariul. E culmea, e o imponderabilitate logica.

Nu stiu care e explicatia si nici n-am chef de speculatii. Insa se tot spune ca in trecutul nostru totalitar am trait prost. Pot certifica: da, am trait prost, insa am trait prost o viata plina de insusiri. Azi traim bine o viata insipida. Am reusit sa pacalim o continuitate istorica nedorita insa, odata cu ea, ne-am pacalit si pe noi insine. Ca in bancul ala cu cetateanul care primeste o masina ca premiu la un concurs, iar Radio Erevan rectifica situatia: a fost sedinta, nu concurs, nu e vorba de masina ci de o bicicleta, si nu i s-a dat, i s-a luat!

Advertisements

Leave a Comment »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: