Blogul proletarului de tranzitie

February 26, 2010

Bumbesti-Livezeni n-a murit

Filed under: Idei personale — proletaru @ 7:16 am

Precum un pescar care ar da la stiuca pe Lacul Mogosoaia si dintr-o data, traznit de vrun concept imaculat, si-ar schimba obiectivul spunindu-si ca-i musai, cu momeala si scula din dotare, sa dea la delfin sau chiar la niscaiva rechinas, premierul Emil Boc a realizat ca idealurile noastre sint prea comune. Adica maruntisuri precum iesirea din criza, salarii mai mari, siguranta sociala, eventual niste job-uri, chestii cu care ti-ar fi si rusine sa iesi la o ditamai masa europeana. Va sa zica aia discuta despre supersonice in timp ce noi ne dam cu trotineta. Incorect, incorect pina la singe.

In acest sens, premierul ne-a adus la cunostinta ca sintem partasi ai unui proiect comun cu citeva tari europene, proiect care prevede construirea unui tronson de cale ferata de mare viteza intre Paris, Budapesta si Constanta. In felul asta intram sigur in rindul lumii si ne mai reglementam si noi idealurile care au cazut de tot in derizoriu. Pentru ca, domnilor, sa fim seriosi: pina si la idealuri sa fim coada Europei?

Noi astia mici, prada necredintei, ne zicem in prostia noastra ca fie am fost invitati la aceste consfatuiri numai in ideea in care ar fi interesant ca o cale ferata internationala sa se incheie taman la Marea Neagra si-am zis “da” pentru ca nu puteam spune “nu”, fie premierul Emil Boc a pupat poala popii intr-atitea rinduri incit s-a ametit de la tamiie si acum umbla impleticit, intonind “Aleluia” si blagoslovind de zor electoratul. Una din doua si mai multe nu.

Ca orice popor nerecunoscator, evident ca nu stim sa ne pretuim vizionarii. Asa cum odinioara Mircea Geoana propunea iesirea noastra din anonimitatea europeana printr-un astronaut plasat pe orbita, nici Emil Boc nu s-a dat inapoi de la a vizualiza, in tara in care se fura si segmentele alea de linie ferata “slow” facute in anii ’60, perspectiva unei tren ultra-expres care sa-i plimbe pe europeni prin curbura Carpatilor. Unde mai pui ca acest proiect nu numai ca ne-ar europeniza de-a dreptul, dar le va permite doritorilor, peste vreo zece ani, a ajunge cit ai zice peste la casa-muzeu Traian Basescu, asezata cuminte intr-o periferie a Constantei care colcaie de lume buna.

La poarta acesteia va rupe bilete un filosof care, regretind toata viata ca nu s-a facut tinichigiu atunci cind trebuia, le va explica vizitatorilor ca idealismul lui Platon n-a fost pus in practica decit in secolul douasiunu de un foarte, foarte curajos fiu de plugar: Emil Boc.

Advertisements

Leave a Comment »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: